Njemačke kompanije sve opreznije u zapošljavanju novih radnika

‘Veliki rast zapošljavanja novih radnika u Njemačkoj koji je zabilježen u posljednjih nekoliko mjeseci je zaustavljen’, izjavio je Klaus Wohlrabe, voditelj istraživanja.

Mnoge kompanije planiraju da se zbog manjka narudžbina zadovolje manjim brojem zaposlenih, što važi kako za sektor proizvodnje, tako i za sektore trgovine i građevinarstva (EPA)

Njemačke kompanije su sve opreznije prilikom zapošljavanja novih radnika, pokazuje najnovije istraživanje koje je objavljeno na stranicama Instituta za ekonomska istraživanja (ifo).

Ifo indeks koji mjeri spremnost firmi na zapošljavanje je u septembru pao na 95,8 poena sa augustovskih 97 poena.

„Veliki rast zapošljavanja novih radnika u Njemačkoj koji je zabilježen u posljednjih nekoliko mjeseci je zaustavljen“, izjavio je Klaus Wohlrabe, voditelj istraživanja.

Većina sektora ‘gubi dah’

Prema njegovim riječima, mnoge kompanije su zbog nedostatka narudžbina prilično oprezne prilikom popunjavanja upražnjenih radnih mjesta, a promjenu, prema njegovim riječima, treba očekivati tek kada se njemačka ekonomija oporavi.

Mnoge kompanije planiraju da se zbog manjka narudžbina zadovolje manjim brojem zaposlenih, što važi kako za sektor proizvodnje, tako i za sektore trgovine i građevinarstva.

Uslužni sektor također trenutno pomalo gubi dah na tržištu rada, navodi se u istraživanju, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije