Zašto propada njemački sektor nekretnina?

Sektor nekretnina čini otprilike petinu ekonomske proizvodnje u toj zemlji i jedno od deset radnih mjesta.

Novogradnja je u Njemačkoj tokom prve polovine godine pala za 47 posto u usporedbi s prosjekom zadnje dvije godine (Reuters)

Njemačka je dugo prosperirala zbog ere jeftinog novca koja je potaknula desetljeće dug procvat tržišta nekretnina, ali sada se sektor našao na stranputici, prenosi Hina.

Najveća njemačka grupacija za nekretnine Vonovia zabilježila je više milijardi eura gubitaka i otpisa, a potražnja za građevinskim radnicima stagnira, što je posljednji u nizu znakova problema u sektoru.

Iako su problemi u sektoru nekretnina prisutni i u SAD-u i u Švedskoj, Njemačka je značajna jer je najveća evropska ekonomija te je najveće tržište ulaganja u nekretnine na kontinentu.

Sektor nekretnina čini otprilike petinu ekonomske proizvodnje u toj zemlji i jedno od deset radnih mjesta, prema Njemačkoj federaciji za nekretnine.

Novogradnja je u Njemačkoj tokom prve polovine godine pala za 47 posto u usporedbi s prosjekom zadnje dvije godine, a potražnja za novim građevinskim dozvolama se spustila za 27 posto tokom prvih pet mjeseci.

Cijene stanova također su pale u prvom tromjesečju najviše otkako je njemački ured za statistiku počeo voditi podatke, za 6,8 posto u odnosu na godinu ranije.

U septembru će podaci pokazati koliko se trend nastavlja te će rasvijetlili stanje za zapošljavanjem u građevinskom sektoru. „Trenutna kriza sigurno će potrajati još neko vrijeme”, rekao je izvršni direktor konsultantske firme za nekretnine i analize Bulwienges Sven Carstensen.

Porast potražnje stanova

Glavni faktor pada tržišta nekretnina bio je iznenadni i brzi porast kamatnih stopa od strane Evropske centralne banke (ECB), koja pokušava suzbiti najvišu inflacije u zadnjem desetljeću.

Međutim, porasli su i troškovi izgradnje, dok je potražnja za uredima i maloprodajnim prostorima oslabila nakon pandemije. Rat u Ukrajini također je njemačku imovinu učinio rizičnijom za strane ulagače.

„Ako ste investitor s Bliskog istoka, čini vam se da je Njemačka poprilično blizu Ukrajini”, rekao je konsultant EY-a Florian Schwalm, dodavši da oni žele novac uložiti u SAD i Aziju, a ne u Njemačku.

Njemačka, čija je populacija nedavno porasla budući da milioni migranata i izbjeglica iz Ukrajine hrle u tu zemlju, namjerava graditi 400.000 stanova godišnje, ali teško postiže zadane ciljeve. Političari, ministarstva i industrija nekretnina sastat će se 25. septembra s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom kako bi pokušali pronaći rješenje.

Razne su ideje na stolu. Tako je prošle sedmice njemačka ministrica stanovanja Klara Geywitz pozvala na dodatne porezne olakšice za otpis troškova izgradnje novih stambenih zgrada.

Predsjednik Njemačke federacije nekretnina Andreas Mattner pak vrši pritisak na vladu da privremeno obustavi porez na promet nekretnina te zahtijeva kreditni program s niskim kamatama za podršku novoj stambenoj izgradnji, dok se čelnik Njemačke federacije građevinske industrije Tim-Oliver Mueller zalaže za hitan paket mjera koji bi uključivao jeftinu prodaju zemljišta za izgradnju zgrada za najam.

Izvor: Agencije