Raste cijena nafte sedmu sedmicu zaredom

Na londonskom tržištu barel brenta poskupio je za 0,5 posto, na 86,81 dolar, a za toliko je porasla i cijena barela na američkom tržištu, završivši sedmicu na 83,19 dolara.

Posljednji put cijena nafte rasla je sedam sedmica uzastopno uoči ruske invazije na Ukrajinu (EPA)

Na globalnim naftnim tržištima cijene barela nafte porasle su i prošle sedmice, već sedmu zaredom, ostvarivši tako najduži trend rasta još od početka 2022. godine, nakon što je Međunarodna agencija za energetiku (IEA) upozorila na sve napetiju ponudu.

Na londonskom tržištu barel brenta poskupio je za 0,5 posto, na 86,81 dolar, a za toliko je porasla i cijena barela na američkom tržištu, završivši sedmicu na 83,19 dolara, prenosi Hina.

Cijena brenta na najvišem je nivou od januara, a američkog WTI-ja od početka godine.

Posljednji put cijena nafte rasla je sedam sedmica uzastopno u razdoblju januar-februar 2022. godine, uoči početka ruske invazije na Ukrajinu.

Rast cijena nafte podržala je procjena IEA objavljena u petak da je u junu globalna potražnja za naftom dostigla rekordnih 103 miliona barela dnevno, a novi rekordni nivo mogla bi dostići i u augustu.

Znatno usporavanje proizvodnje

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) je u mjesečnoj prognozi ponovila procjene godišnje potražnje za naftom, očekujući rast za 2,25 miliona barela dnevno u 2024. godini, u odnosu na 2,44 miliona barela dnevno u 2023. godini.

Na strani ponude proizvodnja je zadnjih mjeseci znatno usporila, zbog dobrovoljnih smanjenja proizvodnje Saudijske Arabije i Rusije.

OPEC i saveznici, zajedno poznati kao OPEC+, ponudu su počeli ograničavati krajem 2022. godine, kako bi ojačali tržište, a u junu su ograničenja produžili do 2024. godine.

Ako se održe trenutni ciljevi OPEC-a+, zalihe nafte mogle bi u trećem tromjesečju pasti za 2,2 miliona barela dnevno i za 1,2 miliona barela dnevno u četvrtom kvartalu te potencijalno potaknuti još jedno povećanje cijena, predvidio je IEA.

Izvor: Agencije