IFO: Ekonomske sankcije nanose značajnu štetu, posebno najsiromašnijim

Sankcije UN-a skraćuju životni vijek u pogođenoj zemlji za 1,2 do 1,4 godine, a američke za skoro šest mjeseci, tvrdi minhenski institut.

Ekonomske sankcije uglavnom najteže pogađaju ljude koji žive u siromaštvu ili na ivici siromaštva, navedeno je u studiji (EPA)

Ekonomske sankcije nanose značajnu štetu zemljama protiv kojih su usmjerene, a posebno su ugroženi najsiromašniji, objavljeno je na internet stranici Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena.

Sankcije Ujedinjenih naroda dovode do smanjenja ekonomskog rasta u sankcionisanoj zemlji za dva posto godišnje, pokazala je naučna studija objavljena u magazinu EconPol Forum.

Prema procjenama, prenosi Tanjug, posljedica sankcija UN-a u periodu od deset godina je ekonomska šteta koja je ekvivalentna padu BDP-a od 25 posto.

Unilateralne sankcije SAD-a protiv određene države dovode do pada ekonomskog rasta u sankcionisanoj zemlji za jedan posto godišnje, a u dugoročnom periodu ova šteta je ekvivalentna padu BDP-a od 13 posto.

“Ekonomske sankcije uglavnom najteže pogađaju ljude koji žive u siromaštvu ili na ivici siromaštva. To su pokazali primjeri iz prošlosti, što posebno važi za sankcije SAD-a”, smatra Florian Neumeier, stručnjak IFO-a.

Prema njegovim riječima, američke sankcije protiv Irana, uvedene 2012. godine, prije svega su pogodile mladu, neobrazovanu populaciju u toj zemlji.

Sankcije više utječu na žene

Ekonomske sankcije protiv siromašnih zemalja smanjuju očekivani životni vijek u sankcionisanoj državi, dodaje se u ovoj studiji.

Sankcije UN-a skraćuju životni vijek za 1,2 do 1,4 godine, a američke za skoro šest mjeseci.

“Podaci o očekivanom životnom vijeku u sankcionisanim zemljama pokazuju da sankcije više utječu na žene nego na muškarce”, dodaje Neumeier.

Ovi zaključci su doneseni na osnovu podataka iz 160 zemalja, od kojih je 67 u periodu između 1976. i 2012. godine bilo pod ekonomskim sankcijama.

“U prošlosti su sankcije uvođene protiv manjih ekonomija, tako da iz ovih rezultata ne možemo zaključiti kako će zapadne sankcije utjecati na veliku privredu kao što je Rusija”, naveo je Neumeier.

Izvor: Agencije