Žene u manjini na rukovodećim pozicijama njemačkih kompanija

Broj žena na rukovodećim pozicijama porastao je samo tri postotna boda od 2004. godine, na 28 posto, prema istraživanju Nirnberškog instituta za istraživanje zapošljavanja.

Žene čine 44 posto ukupnog broja zaposlenih u njemačkim kompanijama (Reuters - Ilustracija)

Iako se broj žena na rukovodećim pozicijama u njemačkim kompanijama povećao tokom posljednja dva desetljeća, one su i dalje u manjini, pokazala je vladina studija.

Broj žena na rukovodećim pozicijama tako je porastao samo tri postotna boda od 2004. godine, na 28 posto, prema istraživanju koje je objavio Nirnberški institut za istraživanje zapošljavanja (IAB), istraživačka jedinica njemačke Savezne agencije za zapošljavanje.

Žene čine 44 posto ukupnog broja zaposlenih u njemačkim kompanijama.

Istraživanje je pokazalo da je mnogo više žena na nižim rukovodećim pozicijama, njih 41 posto, iako se ta brojka nije promijenila od 2016. godine.

Osim toga, istraživanje je otkrilo značajne razlike između kompanija u zapadnoj i istočnoj Njemačkoj. Na istoku je udio žena na rukovodećim pozicijama znatno veći na svim nivoima u usporedbi sa zapadom, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Popularan rad na pola radnog vremena

Na nižim rukovodećim pozicijama je na području bivše istočne Njemačke u posljednjem desetljeću došlo do blage prekomjerne zastupljenosti žena, piše u istraživanju.

Istraživanje je pokazalo da rad na rukovodećim pozicijama na pola radnog vremena također postaje sve popularniji, pri čemu 23 posto kompanija u privatnom sektoru u Njemačkoj sada dopušta menadžerima da rade na pola radnog vremena. Taj se udio povećao za sedam postotnih bodova od 2014. godine.

Gotovo tri četvrtine svih honorarnih rukovodećih pozicija u privatnom sektoru drže žene, pokazalo je istraživanje IAB-a.

“Spremnost poslodavaca da dopuste menadžerima rad na pola radnog vremena može biti način na koji menadžeri mogu napredovati u karijeri uprkos porodičnim obavezama”, rekla je Iris Moller, istraživačica IAB-a.

Izvor: Agencije