Hrvatska: Zaposleni dodatnim poslom podmiruju osnovne potrebe

Dvije trećine zaposlenih razmišlja o dodatnom poslu kako bi uspjeli podmiriti osnovne potrebe, jer njihova trenutna plata za to više nije dovoljna, uslijed stalnog rasta cijena i troškova života.

Većina ispitanih kaže da do tri četvrtine plate troše na hranu i režijske troškove (Dusko Jaramaz / Pixsell)

Dvije trećine zaposlenih u Hrvatskoj razmišlja o dodatnom poslu kako bi uspjeli podmiriti osnovne potrebe, jer njihova trenutna plata za to više nije dovoljna, uslijed stalnog rasta cijena i troškova života.

Od ukupno 750 ispitanih, 67 posto je navelo da razmišlja o obavljanju dodatnog posla, pokazalo je istraživanje portala MojPosao, prenosi Hina.

“Inflatorni pritisci generirani rastom cijena energenata, hrane i drugih troškova života predstavljaju značajan izazov za mnoge radnike i njihove obitelji. Unatoč kontinuiranom rastu plaća, mnogi se suočavaju s teškoćama u podmirenju osnovnih potreba”, ističu uz istraživanje.

Ispitanici su potvrdili da dodatni posao trebaju da bi “podebljali” kućni budžet, što, prema istraživačima, ukazuje na zabrinjavajuću dinamiku finansijskih izazova koje mnogi radnici trenutno doživljavaju.

Ističu i da je inflacija “odradila svoje”, jer većina ispitanih je rekla da većinu primanja, neki i do tri četvrtine plate, troše na hranu i režijske troškove.

Svaka deseta osoba radi drugi posao

Iako je 13 posto ispitanih navelo da trenutno ne razmišljaju o dodatnom poslu, jer su zadovoljni platom i sposobni podmiriti potrebe, napominju da bi mogli razmisliti o traženju novog ili dodatnog posla ako troškovi života nastave rasti, a poslodavci ne odluče povećati plate kao kompenzaciju za rastuće troškove.

Svaka deseta osoba navela je da već radi dva posla kako bi preživjeli, tvrdeći da je to neizbježno.

Istovremeno, deset posto ispitanika trenutno je tokom istraživanja bilo nezaposleno i traži posao.

Sa portala MojPosao navode da, zbog jednostavnosti ispunjavanja ankete, nisu zabilježeni demografski podaci o ispitanicima, dodajući da se stoga rezultati ne mogu generalizirati, ali da su indikativni.

Izvor: Agencije