Lindner: Inflacija u Njemačkoj će nastaviti da pada tokom 2023.

Njemačka međugodišnja inflacija u novembru blago je usporila na 11,3 posto sa visokih 11,6 posto prethodnog mjeseca.

Njemačkoj je potrebna 'nepristrana' energetska politika kako bi industrija nastavila da živi, smatraju u Berlinu (EPA - Ilustracija)

Njemački ministar finansija Christian Lindner očekuje da će inflacija u najvećoj evropskoj ekonomiji pasti na sedam posto ove godine i nastaviti da pada u 2024. i dalje, ali vjeruje da će visoke cijene energenata postati nova normalnost, prenosi Reuters.

“Cilj ostaje dva posto. Ovo mora biti glavni prioritet za Evropsku centralnu banku i njemačku vladu”, rekao je Lindner u intervjuu za njemački Bild.

Britanska agencija prenosi da je “potaknuta skokom cijena energenata nakon ruske invazije na Ukrajinu i pada ruskog izvoza energenata”, njemačka međugodišnja inflacija u novembru blago usporila na 11,3 posto sa visokih 11,6 posto prethodnog mjeseca.

Njemačkoj potrebna ‘nepristrana’ energetska politika

Prema izvještaju Federacije njemačke industrije (BDI) inflacija će vjerovatno ostati visoka tokom godine, a ciljna stopa od dva posto koju je postavila Evropska centralna banka možda neće biti dostignuta ni do 2025. godine.

Lindner je rekao da je Njemačkoj potrebna “nepristrana” energetska politika kako bi industrija nastavila da živi, dodajući da bi domaći gas i fraking nafte i nuklearna energija trebalo uzeti u obzir zajedno sa obnovljivim izvorima.

Izvor: Agencije