Njemački RWE i emiratski ADNOC ugovorili isporuku plina

Njemački kancelar Olaf Scholz boravi u zaljevskoj regiji, gdje nastoji osigurati izvore energije nezavisno od Rusije.

Isporuka LNG-a iznosit će 137.000 kubnih metara (EPA)

Njemačka kompanija RWE sklopilla je ugovor s kompanijom Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) o isporuci ukapljenog prirodnog plina (LNG) najvećoj evropskoj ekonomiji do kraja decembra.

Njemačka, donedavno vrlo ovisna o Rusiji u pogledu plina, nastoji diverzificirati svoju opskrbu energijom od kako je Rusija u februaru napala Ukrajinu, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Informacija je objavljena tokom turneje po zaljevskoj regiji kancelara Olafa Scholza, koji nastoji osigurati alternativne izvore energije.

“Moramo se pobrinuti za to da proizvodnja LNG-a u svijetu napreduje do tačke u kojoj se potreba za velikom potražnjom može zadovoljiti tako da ne moramo pribjegavati proizvodnim kapacitetima koji postoje u Rusiji”, rekao je on novinarima prije objave ugovora.

Isporuka LNG-a iznosit će 137.000 kubnih metara i najprije će se isporučiti plutajućem LNG terminalu u Brunsbuettelu blizu Hamburga.

Scholz nakon Abu Dhabija otputovao u Katar

“Ovo je važna prekretnica kada su posrijedi izgradnja LNG-ove opskrbne infrastrukture u Njemačkoj i uspostavljanje raznolikije opskrbe plinom”, saopćio je RWE.

Čelnik Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeik Mohamed bin Zajed al-Nahjan, sa Scholzom je potpisao sporazum koji se odnosi i na ubrzanje energetske sigurnosti i industrijskog rasta.

ADNOC je dodatno rezervirao zasad nepoznatu količinu LNG-a za Njemačku u 2023. godini, izvijestila je državna novinska agencija WAM.

Scholz je nakon sastanaka u Abu Dhabiju otputovao u Katar.

U subotu je u Džedi razgovarao s princom prijestolonasljednikom Saudijske Arabije Mohamedom bin Salmanom.

Izvor: Agencije