Njemačka bi mogla ograničiti poslovanje s Kinom

Berlin želil smanjiti ovisnost o azijskoj supersili, te se preusmjeriti na projekte u drugim azijskim zemljama.

Volkswagen u Kini ostvaruje približno pola dobiti (EPA)

Njemačko ministarstvo ekonomije razmatra mjere za ograničavanje poslovanja s Kinom budući da želi smanjiti ovisnost o azijskoj supersili, rekla su Reutersu dva dobro upućena izvora.

Mjere bi po njihovim riječima mogle uključivati smanjenje ili čak prekid ulaganja i izdavanja izvoznih garancija za Kinu i prestanak promoviranja kineskih sajmova i obuke kineskih menadžera, prenijela je Hina.

Zajmovi državnog zajmodavca KfW-a mogli bi se preusmjeriti na projekte u drugim azijskim zemljama, poput Indonezije, u skladu s vladinim pokušajima diversifikacije trgovine i proširenja poslovnih veza s, kako ih u ministarstvu nazivaju, demokratskim državama.

Ministarstvo također razmatra provjeru ne samo kineskih ulaganja u Njemačkoj, već i njemačkih ulaganja u Kini, rekao je za Reuters jedan od izvora.

U vladi razmišljaju i o podnošenju pritužbe Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, zajedno s članicama G7, zbog nepoštene kineske trgovinske prakse, rekao je drugi izvor.

“Trebali bismo Pekingu pokazati da smo spremni boriti se za načela pravednosti”, rekao je izvor.

Glasnogovornik Ministarstva ekonomije odbio je komentirati skicirane konkretne mjere, ali je rekao da ministarstvo razmatra ciljane mjere “potpore diverzifikaciji (trgovinskih i opskrbnih lanaca) i jačanja otpornosti”.

Ministarstvo je već odlučilo da više neće davati investicijske garancije za projekte u regiji Xinjiang, a uskratit će ih i kompanijama s poslovnim odnosima u toj regiji, ističući zabrinutost zbog kršenja ljudskih prava i nedostatak pouzdanih informacija.

Procvat za vrijeme Angele Merkel

U maju su zbog Xinjianga Volkswagenu uskratili garancije za nova ulaganja u Kini, podsjeća Reuters.

Novi vladini planovi označavaju odstupanje od politike Berlina pod bivšom kancelarkom Angelom Merkel, koja je često putovala u Kinu i sa sobom vodila velika poslovna izaslanstva. Dok je bila na čelu njemačke vlade, kinesko-njemačke ekonomske veze doživljavale su procvat.

Kina je postala najveći njemački trgovinski partner 2016., podupirući rast najveće evropske ekonomije koji se temelji na izvozu.

Prošle godine njihova trgovinska razmjena premašila je 245 milijardi eura.

Njemački proizvođači automobila posebno su izloženi kineskom tržištu.

Tako Volkswagen u Kini ostvaruje približno pola dobiti, primjećuje Reuters.

Njemačka i Evropa u Kini nabavljaju i sirovine, posebno rijetke metale.

Nakon izvještaja da Berlin preispituje trgovinsku strategiju, iz kineskog ministarstva vanjskih poslova priopćili su da Peking nada  “pragmatičnoj i racionalnoj” njemačkoj ekonomskoj politici prema Kini, prenosi agencija dpa.

 

Izvor: Agencije