Ifo: Inflacija ‘pojela’ pandemijsku ušteđevinu Nijemaca

Domaćinstva u Njemačkoj uštedjela su između aprila 2020. i marta 2021. približno 70 milijardi eura više nego u prosječnoj godini.

Potrošačke cijene i dalje snažno rastu, što znači da „lična potrošnja, nažalost, neće u ostatku godine djelovati kao privredni motor u Njemačkoj", procjenjuje se (EPA - Ilustracija)

Inflacija je izbrisala pandemijsku ušteđevinu Nijemaca, objavio je u utorak institut Ifo, što će ekonomiju lišiti lične potrošnje u ulozi pokretača rasta do kraja godine, prenosi agencija Hina pozivajući se na dpa.

Domaćinstva u Njemačkoj uštedjela su između aprila 2020. i marta 2021. približno 70 milijardi eura više nego u prosječnoj godini, kazao je šef odjela za ekonomska istraživanja Ifo-a Timo Wollmershaeuser.

No, kako pokazuju bilanse banaka, potrošači od kraja prošle godine sve više troše tu štednju. Do kraja prvog ovogodišnjeg tromjesečja višak depozita gotovo se u potpunosti istopio, rekao je Wollmershaeuser.

Isti tempo potrošnje

„U drugom tromjesečju trend se nastavio gotovo nepromijenjenim tempom”, rekao je, dodajući da je njegov glavni pokretač vjerojatno inflacija.

Potrošačke cijene i dalje snažno rastu, što znači da „lična potrošnja, nažalost, neće u ostatku godine djelovati kao privredni motor u Njemačkoj”, procjenjuje taj ekonomist.

Potrošnja je ponovo snažno porasla u prvim mjesecima ove godine, uprkos visokoj inflaciji, ali “od sredine godine mnogi vodeći pokazatelji otkrivaju jasan učinak prigušivanja”, zaključio je.

Izvor: Agencije