Cijene stambenih nekretnina u EU snažno porasle

U Hrvatskoj je rast cijena stambenih nekretnina bio iznad evropskog prosjeka, pokazao je izvještaj evropskog statističkog ureda.

Sve države EU čiji su podaci bili dostupni Eurostatu bilježile su u prvom tromjesečju rast cijena na godišnjem nivou (EPA - Ilustracija)

Cijene stambenih nekretnina u Evropskoj uniji i eurozoni porasle su u prvom tromjesečju najsnažnije u više od 15 godina, a u Hrvatskoj njihov je rast bio iznad evropskog prosjeka, pokazao je izvještaj evropskog statističkog ureda, prenosi agencija Hina.

Na godišnjem su nivou cijene nekretnina u EU u prva tri ovogodišnja mjeseca porasle 10,5 posto, najviše od kraja 2006. godine. Na kraju 2021. uvećane su 10,1 posto.

U eurozoni cijene su u prvom tromjesečju skočile 9,8 posto, najsnažnije otkada je Eurostat počeo objavljivati podatke 2005. godine. U posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju uvećane su 9,4 posto.

Najskromniji rast na Kipru

Sve države EU čiji su podaci bili dostupni Eurostatu bilježile su u prvom tromjesečju rast cijena na godišnjem nivou; u njih 17 stopa rasta bila je dvocifrena. Naviše su poskupjele stambene nekretnine u Češkoj, za 24,7 posto, slijede Estonija sa 21 i Mađarska s 20,6 posto.

U Hrvatskoj su cijene stambenih nekretnina u prvom ovogodišnjem tromjesečju bile 13,5 posto više nego u istom razdoblju lani. U prethodnom su tromjesečju porasle su na godišnjem nivou 9,1 posto.

Najskromniji rast cijena bilježio je Kipar, za 1,1 posto. Slijede Finska i Italija gdje su nekretnine poskupjele 4,3 odnosno 4,6 posto. Eurostat nije raspolagao podacima za Grčku.

Izvor: Agencije