Njemačka uvozi strance zbog nedostatka radnika na aerodromima

Cilj kampanje je iz Turske u Njemačku dovesti četverocifreni broj kvalificiranih radnika koji će biti zaposleni na nekoliko mjeseci od jula.

Aerodromi širom Evrope suočavaju se sa nedostatkom osoblja usred povećanog kretanja putnika (EPA - Ilustracija)

Njemačka će dopustiti ulazak stranih radnika zbog manjka uposlenika na njemačkim aerodromima kao privremenu mjeru, objavio je Bild am Sonntag, pozivajući se na najave ministara unutrašnjih poslova, prometa i rada.

Aerodromi širom Evrope, uključujući Njemačku, suočavaju se sa nedostatkom osoblja usred povećanog kretanja putnika zbog ukidanja većine epidemioloških mjera uvedenih zbog COVID-a 19, prenosi Reuters.

Fotografije putnika koji u dugim redovima čekaju na sigurnosnu provjeru na aerodromu u njemačkom Duesseldorfu proteklih dana pokazale su razmjer deficita radne snage koji je izazvao haos tokom turističke sezone.

Dovođenje radnika iz Turske

Ministarstva unutrašnjih poslova, rada i prometa započet će zajedničku kampanju dovođenja privremenih stranih radnika kako bi radili u njemačkim zračnim lukama, napisao je Bild, dodavši kako u zračnim lukama postoji manjak od 2.000 do 3.000 zaposlenika.

Cilj kampanje je iz Turske u Njemačku dovesti četverocifreni broj kvalificiranih radnika koji će biti zaposleni na nekoliko mjeseci od jula.

Ministar rada Hubertus Heil je rekao da poslodavci moraju isplaćivati plate u skladu sa kolektivnim ugovorima i pružiti pristojan smještaj za ograničeno vrijeme.

“Želimo ukloniti bilo koji oblik socijalnog dampinga i iskorištavanja”, rekao je Heil.

Socijalni damping je praksa isplaćivanja nižih plaća od uobičajenih na nekom tržištu rada.

Izvor: Agencije