Aramco i TotalEnergies grade 11 milijardi dolara vrijednu fabriku

Dvije kompanije će zajedničkim snagama izgraditi novi petrohemijski kompleks u Saudijskoj Arabiji. čime će se otvoriti 7.000 lokalnih radnih mjesta.

Odluka o investiciji čeka završne uvjete i odobrenja, a početak izgradnje se planira u prvom tromjesečju 2023. (EPA)

Saudijska naftna kompanija Aramco i energetska kompanija širokog spektra TotalEnergies zajedničkim će snagama izgraditi novi petrohemijski kompleks u Saudijskoj Arabiji, objavio je Total.

Projekat uključuje ulaganje 11 milijardi dolara, od čega će četiri milijarde dolara, odnosno 62,5 posto, kroz kapital finansirati Aramco, a 37,5 posto finansirat će TotalEnergies.

Odluka o investiciji još čeka završne uvjete i odobrenja, početak izgradnje se planira u prvom tromjesečju 2023. godine, dok bi s komercijalnim radom trebao početi 2027. godine.

Planirani kompleks Amiral, integriran s postojećom rafinerijom Saudi Arabia Total Refining and Petrochemical (SATORP), koja se nalazi u Jubailu, na istočnoj obali Saudijske Arabije, bit će u vlasništvu te će njime upravljati Aramco i TotalEnergies.

Hiljade radnih mjesta

Očekuje se da će cijeli kompleks, uključujući susjedne objekte, stvoriti 7.000 lokalnih radnih mjesta.

Postrojenje za petrohemiju omogućit će SATORP-u da svoje rafinerijske otpadne plinove i naftu te etan i prirodni benzin koje stvara Aramco pretvori u hemikalije veće vrijednosti.

Kompleks će na kraju osiguravati sirovine za druge petrohemijske i specijalizirane hemijske pogone u industrijskom području Jubaila, što će zahtijevati procijenjenih četiri milijarde dolara dodatnih ulaganja.

Izvor: Agencije