Oktobarska inflacija u Njemačkoj na 70-godišnjem rekordu

Indeks potrošačkih cijena, mjeren njemačkim standardima, porastao je prošlog mjeseca za 10,4 posto u odnosu na oktobar 2021. godine.

Mjesečna stopa inflacije u oktobru je iznosila 0,9 posto (EPA)

Godišnja stopa inflacije u Njemačkoj ubrzala je rast u oktobru, dostigavši najviši nivo od decembra 1951. godine, prema konačnim podacima njemačkog zavoda za statistiku.

Indeks potrošačkih cijena, mjeren njemačkim nacionalnim standardima, porastao je u oktobru za 10,4 posto u odnosu na isti mjesec 2021. godine, sa nivoa od 10 procenata u septembru, saopštio je zavod za statistiku Destatis, potvrdivši svoje preliminarne podatke, prenosi Tanjug, pozivajući se na MarketWatch.

Mjesečna stopa inflacije u oktobru je iznosila 0,9 posto.

‘Ogromno povećanje cijena energenata’

„Glavni uzrok visoke inflacije i dalje je ogromno povećanja cijena energenata, ali rastu i cijene mnogih drugih dobara i usluga. Domaćinstva sada naročito osjećaju rast cijena hrane“, rekao je predsjednik Destatisa Georg Thiel.

Njemačka inflacija, usklađena sa standardima Evropske unije, iznosila je u oktobru 11,6 posto na godišnjem nivou u odnosu na septembarskih 10,9 procenata, naveo je Destatis, potvrđujući svoju prvu procjenu.

Izvor: Agencije