Institut za svjetsku ekonomiju Kiel: Globalna trgovina stagnira

U analizi IfW-a navedeno je da su se u septembru poremećaji u lancu snabdijevanja smanjili nakon što je potražnja za robom oslabila preko Atlantika.

IfW je objavio najnoviju analizu o globalnoj trgovini robom (EPA)

Jedan od vodećih njemačkih ekonomskih instituta, Kiel Institute for the World Economy (IfW) – Institut za svjetsku ekonomiju Kiel, objavio je da je globalna trgovina stagnirala u septembru.

IfW je objavio najnoviju analizu o globalnoj trgovini robom.

U analizi se navodi da su se u septembru poremećaji u lancu snabdijevanja smanjili nakon što je potražnja za robom oslabila preko Atlantika, prenosi Anadolija.

Prema podacima IfW-a, oko 12 posto robe koja se transportuje u svijetu još uvijek je zaglavljena u velikim lukama. Dodaje se da su zagušenja u kontejnerskom transportu u Sjevernom moru također smanjena.

Očekuje se pad izvoza u EU

“Samo u Njemačkom zaljevu čeka 12 kontejnerskih brodova kako bi istovarili robu. Prije mjesec dana bilo ih je 19”, navodi se u analizi.

Također se navodi da se očekuje pad kineskog izvoza u septembru za 0,9 posto i rast uvoza za 3,9 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok se za Sjedinjene Američke Države očekuje rast izvoza od 0,1 posto i pad uvoza od 4,4 posto.

U analizi se navodi da se u septembru u Njemačkoj očekuje pad izvoza za 0,1 posto u Njemačkoj, a u Evropskoj uniji (EU) 0,2 posto.

Također se predviđa rast ruskog izvoza u septembru za 0,2 posto, a uvoza za 0,8 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Izvor: Agencije