OPEC smanjuje proizvodnju

Organizacija zemalja izvoznica nafte smanjit će proizvodnju nafte za dva miliona barela dnevno, što je najveće smanjenje od početka pandemije i prijeti da uveća cijene goriva.

Odluka o smanjenju proizvodnje stupa na snagu u novembru, a predstavnici OPEC-a će se ponovo satati u decembru (EPA)

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC+) saopćila je poslije sastanka u Beču da će smanjiti proizvodnju nafte za dva miliona barela dnevno, što je najveće smanjenje od početka pandemije i prijeti da uveća cijene benzina samo nekoliko sedmica prije američkih izbora za Kongres, objavio je CNN.

Najveći svjetski proizvođači nafte, među kojima su Saudijska Arabija i Rusija, danas su se sastali uživo prvi put poslije marta 2020. godine, a neposredno nakon što su izdali saopćenje, sirova nafta Brent poskupila je 1,5 posto na više od 93 dolara, dok je cijena američke nafte uvećana za 1,7 posto, na 88 dolara.

“Moram da vidim detalje te odluke, ali sam svakako zabrinut, to je bilo nepotrebno”, rekao je američki predsjednik Joe Biden CNN-u, prenosi Fonet.

Odluka o smanjenju proizvodnje stupa na snagu u novembru, a predstavnici OPEC-a će se ponovo sastati u decembru.

U današnjem saopćenju navodi se da je odluka o smanjenju proizvodnje donijeta “u svjetlu neizvjesnosti koja okružuje globalnu ekonomiju i izglede za tržište nafte“.

Globalne cijene nafte naglo su uvećane nakon napada Rusije na Ukrajinu i dostigle su 139 dolara za barel u martu, ali su u drugoj polovini godine počele da padaju, pa je Brent od kraja juna pojeftinio 20 procenata.

U grupaciji OPEC+, koja kontroliše više od 40 posto svjetske proizvodnje nafte, nadaju se da će spriječiti pad potražnje uslijed oštrog ekonomskog usporavanja u Kini, Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi.

Situaciju čine nejasnom i sankcije zapada ruskom naftnom sektoru. Iako se ruska proizvodnja održala bolje nego što se predviđalo, a snabdijevanje je preusmjereno na Kinu i Indiju, nejasno je šta će se dešavati ako se primjeni odluka Grupe 7 o ograničavanju cijene ruske nafte.

Pritisak SAD-a

Uoči jučerašnjeg sastanka u Beču članice OPEC-a su bile pod velikim pritiskom Bijele kuće da ne smanjuju proizvodnju, jer Biden po svaku cijenu želi da uoči izbora spriječi poskupljenje energenata, a posebno benzina.

Najbliži Bidenovi saradnici su danima uoči sastanka lobirali u Kuvajtu, Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima da glasaju protiv smanjenja proizvodnje, rekao je izvor iz Bijele kuće CNN-u.

Smatra se da bi smanjenje proizvodnje bila “totalna katastrofa“ i važno je da svi shvate koliko su veliki ulozi, navodi se u dokumentu koji je Bijela kuća poslala Ministarstvu finansija, u koji je CNN imao uvid.

Mjesec dana prije kritičnih izbora za Kongres cijene benzina u SAD-u ponovo su počele da rastu, što predstavlja politički rizik koji Bijela kuća očajnički pokušava da izbjegne.

Rast cijena nafte, koji će pratiti smanjenje proizvodnje, mogao bi da znači da će inflacija duže ostati na višem nivou, a to će povećati pritisak na Federalne rezerve da još agresivnije povećaju kamatne stope, što dodatno uvećava opasnost od recesije.

Izvor: Agencije