Scholz predlaže da EU sama dogovara slobodnu trgovinu

EU treba sklapati sporazume o slobodnoj trgovini, a da oni ne zavise od toga šta imaju da kažu članice, smatra njemački kancelar.

Iako je sklapanje sporazuma o slobodnoj trgovini u nadležnosti Brisela, odobrenje moraju dati nacionalni parlamenti, ukazao je Scholz (EPA)

Evropska unija bi trebala razmisliti da samo ona dobije nadležnost za sklapanje sporazuma o slobodnoj trgovini, poručio je njemački kancelar Olaf Scholz, prenosi Tanjug.

On je, govoreći na „Samitu mašinske industrije“, rekao kako treba sarađivati sa svima, pa tako i sa Kinom, ali istovremeno ne ograničiti se na samo neke zemlje, već saradnju tražiti i sa ostatkom Azije i Južnom Amerikom. U tome su, kaže, važni sporazumi o slobodnoj trgovini.

„Ali u EU je to komplikovano. Iako je sklapanje sporazuma o slobodnoj trgovini u nadležnosti Brisela, odobrenje moraju dati nacionalni parlamenti”, ukazao je Scholz.

Ne zavisiti o članicama

Ocijenio je i da bi trebalo razmotriti da se taj proces promijeni te otvorio mogućnost da EU sklapa sporazume o slobodnoj trgovini, a da oni ne zavise od toga šta imaju da kažu članice.

Podsjetio je da, kada se sporazum o slobodnoj trgovini sklapa sa SAD-om onda je partner SAD, a ne svaka američka država posebno ili dodatno, kao i da se u slučaju spora ne tuži neka američka država, već SAD.

„EU treba razmisliti da li to ne bi bio koncept i za nju“, naglasio je Scholz.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada