Bitcoin pao na 34.000 dolara

Vrijednost bitcoina se skoro prepolovila u odnosu na prije samo dva i po mjeseca, kada je dostigao vrijednost od skoro 68.000 dolara.

Pojedini analitičari očekuju dalji pad kriptovaluta (EPA)

Nakon velikog pada vrijednosti kriptovaluta prethodnih sedmica, najpoznatija kriptovaluta bitcoin danas je u jednom trenutku pala na 34.064 dolara, pokazuju podaci web-stranice coindesk.com koja uživo prati kretanje kriptovaluta.

Vrijednost bitcoina se tako skoro prepolovila u odnosu na prije samo dva i po mjeseca, kada je dostigao vrijednost od skoro 68.000 dolara, prenosi Tanjug.

Analitičari očekuju dalji pad

Kao jedan od razloga za nagli pad vrijednosti kriptovaluta navodi se najava administracije SAD-a da bi sljedećeg mjeseca mogla da bude objavljena početna vladina strategija za digitalnu imovinu i da će od saveznih agencija biti zatraženo da procjene rizike i mogućnosti koje ona predstavlja.

Pojedini analitičari očekuju dalji pad kriptovaluta, pa su se pojavile i prognoze da bi nakon eventualnog smanjenja vrijednosti do 30.000 dolara moglo da se dogodi urušavanje bitcoina, čija bi cijena mogla da padne do 10.000 dolara.

U popodnevnim satima po srednjeevropskom vremenu, vrijednost bitcoina se kretala oko 35.000 dolara.

Izvor: Agencije