EU kaznio Deutsche Telekom, pa mu mora platiti kamate za preplaćenu kaznu

Kazna iz 2014. za kršenje propisa o ravnopravnom tržišnom takmičenju umanjena je pet godina kasnije, Evropska komisija je vratila razliku, ali je odbila platiti kamate; potom je sud kaznio Komisiju.

Deutsche Telekom je zatražio isplatu kamata i Opći sud EU je presudio u njegovu korist (EPA)

Europska komisija mora Deutsche Telekomu platiti kompenzaciju za neisplaćene kamate na preplaćeni iznos kazne koju mu je izrekla zbog kršenja europskih propisa o ravnopravnom tržišnom natjecanju, presudio je Opći sud Unije.

Komisija je Deutsche Telekomu 2014. izrekla kaznu od 31 milion eura zbog kršenja propisa o ravnopravnom natjecanju na slovačkom tržištu usluga širokopojasnog pristupa internetu, podsjeća dpa.

Njemačka kompanija žalila se na odluku, ali je 2015. platila kaznu.

Kompenzacija od 1,75 miliona eura

Opći sud Europske unije smanjio je iznos kazne za 12 miliona eura i Europska komisija vratila je 2019. njemačkoj kompaniji taj iznos, ali je odbila platiti kamate, tvrdeći da nije ostvarila takav prihod.

Deutsche Telekom je zatražio isplatu kamata i druga najviša sudska instanca u EU presudila je potom u njegovu korist.

Komisija je dužna platiti kamatu čak i ako nije ostvarila takav prihod od preplaćenog iznosa dok je njime raspolagala, navedeno je u presudi, te određeno da se Deutsche Telekomu isplati kompenzacija od 1,75 miliona eura.

Izvor: Agencije