Evropska komisija namjerava uvesti gornju granicu za plaćanje gotovinom

Razgovaramo o gornjoj granici od 10.000 eura, toliko novca nositi u džepovima je teško, rekla je komesarka Mairead McGuinness.

Institucije će direktno nadzirati politiku protiv pranja novca velikih banaka, rekla je komesarka Mairead McGuinness (Reuters)
Institucije će direktno nadzirati politiku protiv pranja novca velikih banaka, rekla je komesarka Mairead McGuinness (Reuters)

U borbi protiv pranja novca Evropska komisija razmišlja o zabrani plaćanja gotovinom za iznos iznad 10.000 eura, najavila je komesarka za finansije Mairead McGuinness u izjavi za njemački Suddeutsche Zeitung.

“Razgovaramo o gornjoj granici od 10.000 eura. Toliko novca nositi u džepovima je veoma teško. Većina ljudi to ne čini“, rekla je ona, prenosi Tanjug.

Ta zabrana postat će dio paketa prijedloga zakona za borbu protiv pranja novca, koji Komisija namjerava da predstavi u julu.

Zasebna institucija

McGuinness kaže da želi da uz podršku članica uspostavi i ustanovu EU-a za borbu protiv pranja novca i finansiranje terorizma.

“Imat će mnoge nadležnosti i direktno će nadzirati politiku protiv pranja novca velikih banaka“, objasnila je komesarka.

Prema njenim riječima, taj paket mjera bit će veliki napredak u borbi protiv pranja novca.

Izvor: Agencije

Povezane

U Skoplju je zbog odsustva jednog od optuženih odgođen početak suđenja u slučaju nazvanom “Talir”.  Za pranje novca i nezakonito pribavljanje sredstava stranci u vrijednosti više od 4 i po miliona eura u šest godina optužen je i Nikola Gruevski, bivši premijer i nekadašnji predsjednik stranke VMRO-DPMNE te još nekoliko stranačkih članova. To je prvi put […]

Jesu li zemlje regije idealna mjesta za pranje novca? U koje se poslove nelegalno stečen novac najčešće ulaže? Kakva je uloga poreskih oaza i off shore centara širom svijeta? Koliko i kako nadležne institucije mogu kontrolirati i sprečavati nelegalne tokove novca?  Pranje novca podrazumijeva pretvaranje novca ili druge imovinske koristi, pribavljenih kriminalnim ili drugim protivzakonitim […]

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO