Njemačka se zadužuje za još 60 milijardi eura

S rebalansom budžeta, neto zaduživanje države u ovoj godini će iznositi nešto više od 240 milijardi eura.

Ukupan budžet za ovu godinu porast će na 548 milijardi eura (EPA)

Parlament Njemačke odobrio je rebalans budžeta, koji će se finansirati dodatnim zaduživanjem od 60 milijardi eura, radi povećanja pomoći kompanijama i zdravstvu tokom pandemije korona virusa, što će na godišnjem nivou podići dug na rekordan iznos.

Vlada kancelarke Angele Merkel, koju čine pripadnici njene konzervativne Kršćansko-demokratske unije (CDU) i koalicioni partneri iz Kršćansko socijalne unije (CSU) te Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD), imala je dvotrećinsku većinu u parlamentu, koja je neophodna za privremenu suspenziju Ustavom utvrđenih ograničenja zaduživanja.

S rebalansom budžeta, neto zaduživanje države u ovoj godini će iznositi nešto više od 240 milijardi eura, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Za kompanije, bolnice i vakcine

Ministar finansija Olaf Scholz je u obraćanju parlamentu branio prijedlog vlade ponavljajući obećanje o ublažavaju ekonomskih posljedica tokom trećeg vala korona virusa izdašnom fiskalnom podrškom.

“Tako ćemo nastaviti do kraja. Jer, nakon pandemije želimo oporavak u punoj brzini“, rekao je on.

Otprilike 25,5 milijardi eura od novog duga otići će na produženje finansijskih linija za likvidnost firmi koje su pogođene “lockdownom”, a gotovo 15 milijardi eura će biti dato bolnicama i za vakcinacije.

Ukupan budžet za ovu godinu porast će na približno 548 milijardi eura, a više od 40 posto će biti finansirano zaduživanjem.

Izvor: Agencije