Cijena nafte i dalje u padu zbog straha od omikrona

Nakon što su krajem oktobra dostigle najviše vrijednosti u posljednje tri godine, cijene nafte su u padu šest sedmica uzastopno što nije zabilježeno još od novembra 2018. godine.

Ulagači se plaše ponovnog zatvaranja svjetskih ekonomija, što bi usporilo oporavak od koronakrize (EPA)

Cijene nafte na svjetskim tržištima i dalje su u padu, šestu sedmicu, jer se trgovci plaše da bi omikron varijanta korona virusa mogla izazvati ponovno zatvaranje ekonomija, a time i pad potražnje za naftom, javlja Reuters.

Cijena barela na londonskom tržištu pala je prošle sedmice gotovo četiri posto, na 69,88 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 2,8 posto, na 66,26 dolara.

To je šesta sedmica uzastopno kako su cijene pale, što nije zabilježeno još od novembra 2018. godine. Nakon što su krajem oktobra dosegle najviše vrijednosti u posljednje tri godine, cijene nafte skliznule su gotovo 18 posto.

Strah od omikron varijante virusa

Pad cijena prošle sedmice posljedica je širenja omikron varijante korona virusa u svijetu, koja bi mogla biti zaraznija od prethodnih i otporna na postojeća cjepiva, prenosi Hina.

Premda liječnici iz Južnoafričke Republike, gdje se ta varijanta prvo pojavila, tvrde da zaraženi nemaju teže simptome nego od ostalih varijanti virusa, mnoge zemlje zaoštravaju granične kontrole.

Zbog toga se ulagači plaše ponovnog zatvaranja ekonomija, što bi usporilo oporavak od koronakrize.

Izvor: Agencije