Građani Hrvatske mjesečno uštede 73 eura

Dvije trećine ispitanih u anketi štedi da bi stvorilo zalihu novca za nepredviđene situacije, 43 posto želi osigurati financijsku zaleđinu za sebe i porodicu, 18 procenata štedi za penziju, a 10 posto za edukaciju.

Prema anketi, muškarci prosječno uštede 79 eura mjesečno, a žene 67 eura (Pixsell)

Građani Hrvatske izdvajaju mjesečno za štednju 549 kuna (73 eura) u prosjeku, što je 15 posto više nego 2020. godine, pokazuje istraživanje o štednim navikama stanovništva, koje je u julu i augustu ove godine provela agencija IMAS.

Prema rezultatima ankete, u kojoj je učestvovalo više od 500 građana, muškarci prosječno uštede 593 kune (79 eura) mjesečno, a žene nešto manje – 507 kuna (67 eura), prenosi Poslovni dnevnik.

Istraživanje, koje je provedeno za potrebe Erste grupe, pokazalo je da podjednak broj muškaraca i žena, njih 82 posto, štednju smatraju važnom ili izuzetno važnom.

Studija otkriva i kako je period niskih kamatnih stopa, koji traje već duže vrijeme, uticao na štedne navike stanovištva.

Najviše se štedi za nepredviđene situacije

Četvrtina anketiranih je rekla da zbog toga ušteđeni novac drži na tekućem računu, 15 posto je novac uložilo u kupovinu nekretnine kao oblik štednje, dok 37 posto nije promijenilo ništa.

Kada je riječ o razlozima štednje, najviše ispitanika – njih 67 posto, štedi da bi stvorilo zalihu novca za nepredviđene situacije, 43 posto želi osigurati financijsku zaleđinu za sebe i porodicu, dok 18 procenata štedi za penziju, a 10 posto za edukaciju.

Manji postotak ispitanika štedi i za veće kupovine kao što su kuća ili stan, automobil i slično (16 posto), a neki štede i za putovanja (15 posto).

Najviše anketiranih, 40 posto, štedi koristeći štedne račune, a samo tri posto njih ulaže svoja sredstva u nekretnine kao oblik štednje.

Izvor: Agencije

Povezane

Zbog trendova na svjetskom tržištu, i u ovom regionu su pale kamate, ponajviše na štednju u bankama. Međutim, u odnosu na evropsko tržište, u BiH su one ostale i dalje više, iako je zabilježen pad. Stručnjaci kažu da štednja generalno nikad nije bila na višem nivou kao posljednjih godina, a čini se da ni manje […]

Published On 22 Jan 2017
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO