MMF: Pandemija zbrisala 12.000 milijardi dolara svjetskog BDP-a

MMF sada procjenjuje globalne ekonomske izglede za 2020. nešto manje sumornim nego prije nekoliko mjeseci (EPA)
MMF sada procjenjuje globalne ekonomske izglede za 2020. nešto manje sumornim nego prije nekoliko mjeseci (EPA)

Razorno dejstvo korona krize izazvat će dramatični privredni pad u svijetu koji se za ovu i narednu godinu procjenjuje na oko 12.000 milijardi dolara, izjavila je direktorica Međunarodnog monetarnog fonxda (MMF) Kristalina Georgieva.

To je jednako vrijednosti većoj od jednogodišnjeg bruto domaćeg proizvoda (BDP) eurozone, rekla je ona na online konferenciji “Infrastuktura, investicije i centralna Evropa: Inicijativa tri mora (3SI)”, u organizaciji Atlantskog vijeća, prenosi Tanjug.

Navela je da, iako MMF sada procjenjuje globalne ekonomske izglede za 2020. godinu nešto manje sumornim nego prije nekoliko mjeseci, zbog boljih rezultata pojedinih naprednih ekonomija nego što se očekivalo, prije svega Kine, rast će i dalje biti znatno na negativnoj teritoriji ove godine.

Za zemlje centralne, istočne i jugoistočne Evrope (CIE) pandemija znači brisanje progresa ostvarenog u posljednje tri godine, kada je regija postizala najbolje rezultate u ovom desetljeću u pogledu ekonomskog rasta, jačanja konkurentnosti i unapređenja upravljanja, kazala je Georgieva.

Zaostajanje za zapadnom Evropom

Regija je, prema njenim riječima, u prosjeku bilježila rast od tri posto u smislu realnih prihoda, što je utjecalo na smanjenje jaza između CIE i 15 zapadnih članica Evropske unije.

Šefica MMF-a je naglasila, međutim, da i dalje postoji veliki infrastukturni jaz između 12 zemalja uključenih u Inicijativu tri mora i preostalih 15 članica EU-a u pogledu energetskih proizvodnih kapaciteta, precizirajući da taj jaz iznosi 50 procenata.

Georgijeva je navela da što se tiče internet povezivosti i broja pretplata na mrežu, uz izuzetak Estonije, regija CIE zaostaje u poređenju sa zapadnom Evropom.

Izvor: Agencije


Povezane

Prema podacima Monstata, BDP Crne Gore pao je više od 20 posto u drugom kvartalu ove godine, što je nakon Velike Britanije i Španije, najveći pad ekonomije u Evropi. Dok analitičari procjenjuju da će se ekonomska kriza dodatno produbiti, partije koje dogovaraju formiranje nove vlasti poručuju da će tražiti reprogram državnih dugovanja i pomoć međunarodnih […]

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO