GM: Neto gubitak 758 miliona dolara u drugom kvartalu

GM je tokom drugog tromjesečja rasprodao preostale akcije u kompaniji za dijeljenje vožnje Lyft (EPA)

Kompanija General Motors (GM) zabilježila je neto gubitak u drugom tromjesečju od 758 miliona dolara, ili 56 centi po akciji, u odnosu na profit od 2,4 milijarde dolara ili 1,66 dolara po akciji u istom periodu 2019.godine.

Na prilagođenoj osnovi, negativan finansijski rezultat iznosi 806 miliona dolara, a kada se isključe jednokratne stavke gubitak iznosi 50 centi po akciji, dok su analitičari očekivali gubitak od 1,77 dolara po akciji, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Finansijska direktorica GM-a, Dhivya Suryadevara, izjavila je na konferenciji za novinare da bi, ako ekonomija SAD-a nastavi da se oporavlja od korona krize i ako ne bude novih obustava proizvodnje u auto industriji, kompanija mogla da generira dovoljno gotovine za otplatu zajma od 16 milijardi dolara do kraja godine.

Budući prihodi

Američki proizvođač automobila broj 1 nije iznio prognozu o zarade za cijelu godinu, ali je naveo da je u bilansu stanja na kraju drugog kvartala imao 30,6 milijardi dolara u gotovini.

Suryadevara je navela da bi GM trebalo da otplati revolving kreditnu liniju od 16 milijardi dolara do kraja 2020, što je akcija koja opet zavisi od nastavka ekonomskog oporavka i od toga da li će godišnja prodaja novih vozila američke automobilske industrije dostići 14 miliona jedinica ove godine.

Dodala je da je u drugom kvartalu GM registrirao znake oporavka prometa u svojoj maloprodaji nakon pada od 35 posto u aprilu u odnosu na isti mjesec 2019. godine, budući da je taj pad u maju i junu ublažen na 20 posto.

Također je navela da je GM tokom drugog tromjesečja rasprodao preostale akcije u kompaniji za dijeljenje vožnje Lyft.

Izvor: Agencije