Virgin Atlantic sprema otkaz za 3.150 zaposlenih

Virgin Atlantic je naišao na oštre kritike kada je vlasnik zatražio finansijsku pomoć od američke vlade (EPA)

Britanska aviokompanija Virgin Atlantic, u vlasništvu milijardera Richarda Bransona, saopćila je da će ukinuti 3.150 radnih mjesta.

Ovaj niskotarifni avioprijevoznik počeo je konsultacije u trajanju od 45 dana, tokom kojeg će sarađivati sa sindikatima BALPA i United po pitanju restrukturiranja kompanije, prenosi Tanjug.

“Preživjeli smo mnogo oluja od našeg prvog leta prije 36 godina, ali nijedna nije bila toliko razorna kao Covid-19 i s njom povezan gubitak života i sredstava za život”, naveo je u saopćenju glavni izvršni direktor Shai Weiss.

Dodao je da je, u cilju osiguranja budućnosti i održivog profitabilnog poslovanja kompanije, sada trenutak za preduzimanje daljih mjera kako bi se smanjili troškovi, sačuvala gotovinska sredstva i zaštitilo što više radnih mjesta.

Virgin Atlantic je još jedna u nizu aviokompanija koja je najavila smanjenje radne snage uslijed korona krize, koja je izazvala zatvaranje nacionalnih ekonomija, prizemljila avione i razorila tražnju za avioputovanjima.

Branson tražio pomoć vlade

Američka kompanija United Airlines je u internom dopisu zaposlenima najavila da planira smanjenjene rukovodnog kadra za 30 posto.

British Airways je upozorio prošle sedmice na moguće otpuštanje čak 12.000 radnika.

Virgin Atlantic je naišao prošlog mjeseca na oštre kritike kada je Branson zatražio finansijsku pomoć od vlade SAD-a kako bi pomogao kompaniji da ostane u poslu.

Međunarodna asocijacija za zračni saobraćaj procijenila je prošlog mjeseca da će kolaps avioputovanja širom Evrope ugroziti 6,7 miliona radnih mjesta.

Izvor: Agencije