EK predlaže fond od 15 milijardi eura pomoći za strateške firme

Breton: 'Novi fond otvorio bi mogućnost ulaganja u takve firme' (EPA)

Evropska komisija predložila je uspostavu fonda vrijednog 15 milijardi eura koji bi poslužio ulaganju u strateške firme pogođene krizom uzrokovanom pandemijom korona virusa, javlja Reuters.

Prijedlog, koji tek trebaju odobriti vlade i parlamenti članica EU-a, uslijedio je zbog toga što su brojne firme širom svijeta postale izložene “neprijateljskim preuzimanjima” zbog pada njihovih tržišnih vrijednosti i nedostatka izvora finansiranja usljed pandemijske krize, prenosi Hina.

Novi fond otvorio bi mogućnost ulaganja u takve firme ili bi im dao mogućnost uzimanja povoljnih kredita, a cilj su djelatnosti poput medicinske zaštite, svemirskih istraživanja, odbrane, digitalnih i zelenih tehnologija, kazao je na konferenciji za novinare komesar EU-a za industriju Thierry Breton.

Zabrinutost zbog ranjivosti nekih evropskih kompanija pojavila se u martu nakon informacija o tome da SAD pokušava preuzeti njemački CureVac, biotehnološku kompaniju koja radi na razvijanju novih tehnologija s ciljem snižavanja troškova proizvodnje vakcine.

Evropska komisija tada je reagirala najavivši pomoć CureVacu od 80 miliona eura.

Predviđene i subvencije

Pomoć EU-a koja je sada najavljena bila bi usmjerena ka firmama kojima je potreban “dodatni kapital kako bi nastavile proizvodnju”, pojasnio je Breton, dodajući da bi to takvim firmama olakšalo da odbiju pomoć od neželjenih partnera.

Novi fond zapravo je malen u poređenju s velikim državnim fondovima koji imaju na raspolaganju stotine milijardi dolara namijenjenih ulaganju u strateške firme, ali se očekuje da će on dobiti na važnosti i snazi privlačenjem privatnih ulagača s garancijom.

Komisija je procijenila da 15 milijardi eura koje bi mogle biti prikupljene s finansijskih tržišta “mogu potaći ulaganja do nivoa od 150 milijardi eura” od 2021. do 2027, stoji u dokumentu EU-a.

Fond je dio šireg plana EU-a za pomoć firmama kojima treba podrška u obliku finansijskog kapitala.

Unija je predvidjela i subvencije od 26 milijardi eura kao “instrument solventnosti”, kojim bi se osigurala privremena podrška zdravim firmama pogođenim krizom uzrokovanom COVID-om 19, kao i fond od 15,3 milijarde eura namijenjen manjim firmama koje se bave infrastrukturom, istraživanjima i socijalnim problemima.

Izvor: Agencije