Airbus: Kriza avijacije zbog virusa još u početnoj fazi

Rukovodioci Airbusa izrazili su nadu da će avionske isporuke moći biti pokrenute u drugoj polovini godine (EPA)

Predstavnici Airbusa, koji je objavio gubitak od 481 milion eura u prvom kvartalu, poslao hiljade radnika na prinudni odmor i tražio milijarde u zajmovima da bi preživio krizu s korona virusom, smatraju da su nevolje u avioindustriji u početnoj fazi.

Izvršni direktor tog evropskog proizvođača aviona Guillaume Faury izjavio je u srijedu da će i nakon smanjivanja ograničenja putovanja trebati dosta vremena kako bi se ljudi uvjerili da opet putuju, ali nije predvidio tačan vremenski okvir za to.

“Avioindustrija je u najtežoj krizi ikad i moramo zajedno raditi kako bismo vratili povjerenje putnika u avionski prevoz dok učimo funkcionirati za vrijeme pandemije”, rekao je on, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Bez dugoročnih smjernica

Rukovodioci Airbusa izrazili su nadu da će avionske isporuke, koje su prekinute zbog novog korona virusa, moći biti pokrenute u drugoj polovini godine, ali su odbili izdati dugoročne smjernice, s obzirom na to da se virus i dalje širi.

Približno 3.000 radnika Airbusa u Francuskoj već je privremeno nezaposleno, a očekuje se porast tog broja.

Osim toga, otprilike 3.200 radnika u Velikoj Britaniji na prinudnom je odmoru, dok pregovori u Njemačkoj o stavljanju radnika na kratke radne planove traju.

Airbus je u prvom kvartalu zabilježio pad prihoda za 15 posto, a njegove i Boeingove dionice pale su u ovoj godini za 60 posto.

Izvor: Agencije