CEFTA: U funkciji sistem zelenih prioritetnih traka

Granični prelazi u sistemu zelenih koridora radit će 24 sata, sedam dana sedmično (EPA)

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac izjavio je da će u ponedjeljak biti pušten sistem zelenih prioritetnih traka u regiji Zapadnog Balkana, zahvaljujući kojima će vitalni proizvodi sa zajedničke liste imati olakšan promet na definiranim graničnim prelazima između zemalja CEFTA-e.

Potvrdio je da je tu informaciju zvanično objavio Sekretarijat CEFTA-e u subotu navečer, prenosi Fena.

“Zelene trake su otvorene za svu robu sa zajedničke liste vitalnih proizvoda. Granični prelazi u sistemu zelenih koridora radiće 24 časa, sedam dana sedmično, kako carina, tako i druge granične službe“, dodao je bh. ministar.

Podsjetio da je na početku epidemije korona virusa zatražio 24-satno radno vrijeme veterinarskih inspektora Ureda za veterinarstvo Bosne i Hercegovine, koja je u sastavu državnog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, kako bi pravovremeno obavljali svoj posao i omogućili nesmetan promet roba životinjskog porijekla.

Hrana kao prioritet

Kako bi se dodatno osigurao brz protok najosnovnijih proizvoda, CEFTA strane su, na prijedlog CEFTA Sekretarijata, usvojile listu vitalnih proizvoda koji će imati olakšani promet na definiranim graničnim prelazima između zemalja članica.

“CEFTA lista sadrži najvažnije proizvode – hranu za ljude i stočnu hranu, dok je za oblast medicinskih proizvoda, zaštitne opreme i drugih proizvoda neophodnih u trenutnoj situaciji preuzeta lista Svjetske carinske organizacije. U zavisnosti od potreba CEFTA strana, ova lista se može mijenjati i dopunjavati”, objasnio je bh. ministar.

Kako je istakao, nadograđeni sistem elektronske razmjene podataka (SEED) koristit će se za prednajavu kod proizvoda sa liste vitalnih proizvoda.

Izvor: Agencije