Njemački poslovni svijet poziva na ‘normalizaciju’ ekonomije

Ekonomski efekti krize izazvane korona virusom u Njemačkoj ogromni su (EPA)

Eric Schweitzer, predsjednik Udruženja njemačkih industrijskih i trgovinskih komora (DIHK), pozvao je na određivanje “zajedničke mape puta” kako bi se ekonomske aktivnosti u Njemačkoj postepeno vraćale u normalu.

U saopćenju je ocijenio postepeno uklanjanje mjera preduzetih u toj zemlji prije otprilike tri sedmice zbog epidemije bolesti koju izaziva nova vrsta korona virusa, prenosi Anadolija.

“Nakon prvih naznaka početka postepene normalizacije sve je važnije da se počne s planiranjem radi opstanka kompanija”, dodao je Schweitzer, napominjući da je DIHK predstavnicima političkog i poslovnog svijeta predložio zajednički plan za normalizaciju ekonomskih aktivnosti.

“Ekonomski efekti krize izazvane korona virusom ogromni su, ali opseg tih efekata još se ne može precizno predvidjeti. Jedno je sigurno, a to je da mnoge kompanije pokušavaju preživjeti”, upozorio je Schweitzer.

Prvi znakovi vraćanja u normalu

Naglasio je da su prvi znakovi vraćanja života u normalu veoma važni, posebno za kompanije koje su teško pogođene pandemijom.

“Takvi znakovi izuzetno su važni i za korporativne finansije i likvidnost zbog toga što kompanije trebaju imati mogućnost da ulagačima ponude neku perspektivu”, kazao je Schweitzer.

Istakao je da u Njemačkoj iz dana u dan raste broj kompanija pogođenih pandemijom.

“Poslovni svijet i političari trebali bi stoga razgovarati o tome kako najboljim mogućim zdravstvenim mjerama pomoći i stabilizaciji ekonomije u cijeloj zemlji”, rekao je Schweitzer.

Izvor: Agencije