Odobreno odstupanje od budžetskih pravila EU-a

Zdravko Marić je iz Zagreba predsjedavao videokonferencijom ministara finansija zemalja članica Evropske unije (EPA)
Zdravko Marić je iz Zagreba predsjedavao videokonferencijom ministara finansija zemalja članica Evropske unije (EPA)

Ministri financija zemalja članica Europske unije potvrdili su u ponedjeljak da su ispunjeni uvjeti za aktiviranje klauzule o odstupanju od budžetskih pravila kako bi se vlade mogle boriti s ekonomskim posljedicama pandemije korona virusa.

“Ministri su postigli sporazum i dali odobrenje Europskoj komisiji da upotrijebi punu fleksibilnost Pakta o stabilnosti i rastu, odnosno da se primijeni fleksibilniji pristup u primjeni fiskalnih pravila na razini EU-a. Time će se dati mogućnost državama članicama da u većoj mjeri pruže fiskalne poticaje svojim gospodarstvima kako bi se ublažili postojeći negativni utjecaji i osigurao što skoriji oporavak”, izjavio je hrvatski ministar finansija Zdravko Marić, koji je iz Zagreba predsjedavao video-konferencijom ministara financija.

Ministri su raspravljali o odgovarajućim mjerama na razini EU-a koje bi doprinijele smanjenju negativnog utjecaja koji virus COVID-19 ima na ekonomiju država članica.

Osiguravanje fiskalne discipline

Poseban fokus je stavljen na mjere koje su usvojili EK i Evropska centralna banka (ECB), čime bi se državama članicama olakšala provedba nužnih aktivnosti, prenosi Hina.

Evropska komisija je u petak predložila da se aktivira odredba o odstupanju od budžetskih pravila kako bi se zemljama članicama omogućilo da adekvatno reagiraju na krizu uslijed pandemije i ublaže ekonomske posljedice te bolesti.

U samom Paktu o stabilnosti i rastu predviđena je mogućnost aktiviranja odredbe o odstupanju od pravila koja se inače primjenjuju, u slučajevima vanrednih okolnosti kao što je ova s pandemijom korona virusa.

Pakt o stabilnosti i rastu osigurava fiskalnu disciplinu država članica, po kojem deficit budžeta opće države ne smije prelaziti tri posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a javni dug 60 posto BDP-a.

Izvor: Agencije


Povezane

Izostanak hitne pomoći može nas odvesti u ‘ekonomsko ledeno doba’

Iako je dobro što će biti formirani fondovi izostale su ključne i hitne kratkoročne mjere.

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO