Milijarderi se uključili u akciju protiv virusa COVID-19

Fondacija Bill and Melinda Gates će izdvojiti 100 miliona dolara za pomoć globalnom otkrivanju, izolaciji i liječenju virusa (EPA)

Korona virus sve se više širi, a američki magazin Forbes pratio je kako su na pandemiju reagirali neki od najbogatijih ljudi svijeta.

Neki od najbogatijih doniraju novac za pomoć zemljama koje su najteže pogođene bolešću, prenosi BiznisInfo.

Bill Gates, druga najbogatija osoba na svijetu, najavio je da će Fondacija Bill and Melinda Gates izdvojiti 100 miliona dolara za pomoć globalnom otkrivanju, izolaciji i liječenju virusa.

Osnivač Alibabe Jack Ma, druga najbogatija osoba u Kini, obećao je 14 miliona dolara od svoje fondacije za pomoć u razvoju vakcine protiv korona virusa te je najavio da će donirati 500.000 testnih setova i milion maski za lice Sjedinjenim Američkim Državama.

Airbnb vraća novac

U subotu je izvršni direktor Airbnba Brian Chesky objavio na Twitteru da će kompanija omogućiti gostima širom svijeta otkazivanje rezervacija i povrat novca.

Milijarder Ken Griffin, direktor investicijske kompanije Citadel, najavio je da će donirati 7,5 miliona dolara jednoj od najteže pogođenih kineskih provincija.

Ted Leonsis, osnivač i vlasnik Monumental Sports & Entertainmenta, najvećeg američkog centra za sport i zabavu, najavio je da će platiti svih 500 povremenih zaposlenika koji su trebali raditi do kraja marta, uprkos tome što je centar zatvoren.

Izvor: Agencije