Mađarska i Poljska ne misle popustiti u vezi sa vetom na budžet

Mađarska i Poljska uložile su prošle sedmice veto na višegodišnji budžet EU-a i plan oporavka zbog mehanizma uvjetovanja isplate novca poštivanjem vladavine prava (EPA)

Mađarska vlada ostat će pri svom vetu na višegodišnji budžet EU-a i plan oporavka zbog uvjetovanja isplata novca poštivanjem vladavine prava, rekao je u četvrtak šef kabineta premijera Viktora Orbana.

Gergely Gulyas rekao je na briefingu za novinare da će Orban, koji će se kasnije tokom dana sastati s poljskim kolegom Mateuszom Morawieckim, svojim glavnim saveznikom, objaviti zajedničko pisano stajalište o krizi, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Mađarska i Poljska uložile su prošle sedmice veto na višegodišnji budžet EU-a i plan oporavka zbog mehanizma uvjetovanja isplate novca poštivanjem vladavine prava.

Obje zemlje pod istragom su EU-a zbog potkopavanja nezavisnosti sudova, medija i nevladinih organizacija. Zbog mehanizma uvjetovanosti mogle bi izgubiti pristup desecima milijarda eura iz EU budžeta.

“Nije prihvatljivo da bilo ko povezuje isplatu evropskih sredstava političkim kriterijima”, rekao je Gulyas, dodajući da Mađarska ustraje pri svom stajalištu.

Von der Leyen: Idite na Sud EU-a

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen predložila im je u srijedu da se u vezi sa tim pitanjem obrate Sudu EU-a.

“Ako sumnjate, postoji jasan put: idite na Sud EU-a i tamo provjerite nova pravila. To je mjesto gdje rješavamo naše sporove oko pravnih tekstova. I ne na štetu miliona Evropljana kojima je hitno potrebna pomoć”, rekla je von der Leyen u svom govoru na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta.

“Ovdje govorimo o kršenju vladavine prava na štetu budžeta EU-a. Teško je zamisliti ikoga u Evropi da je protiv tog načela”, istakla je von der Leyen.

No Gulyas je rekao da nemaju razloga ići na Sud EU-a, jer “ne postoje prihvaćeni kriteriji za vladavinu prava”.

Dodao je da je prijedlog da se omogući pravo na žalbu “dobar potez njemačke vlade”, ali i da to nije dovoljno.

Neophodan konsenzus

Poljski premijer Morawiecki također je, prije polaska za Budimpeštu, bio odlučan u vezi poljskog veta na konferenciji za novinare u Varšavi.

“Upozoravamo svoje prijatelje da EU ne bi trebao ići tim putem, razgovarat ćemo o tome s premijerom Orbanom”, rekao je.

“U kontaktu sam s premijerom Slovenije i Višegradskom grupom i razmatramo kako uvjeriti njemačko i portugalsko predsjedništvo EU-a što je moguće prije, a od 1. jula predsjedanje preuzima Slovenija, čiji je premijer objavio pismo u kojem vrlo jasno objašnjava rizike, prijetnje i pogreške u vezi te uredbe”, rekao je.

Ambasadori država članica potvrdili su kvalificiranom većinom kompromis o mehanizmu uvjetovanosti, koji se službeno naziva uredba o zaštiti budžeta EU-a. Ta je odluka poslana na usvajanje državama članicama pisanim postupkom.

Ostali dijelovi paketa, koji uključuju uredbu o višegodišnjem finansijskom okviru (VFO) i odluku o vlastitim budžetskim prihodima, moraju se donijeti konsenzusom, što zbog protivljenja Varšave i Budimpešte nije moguće. 

Izvor: Agencije