EK predlaže okvir za određivanje minimalnih plata

Evropska komisija ovim prijedlogom želi osigurati veću adekvatnost tih plata (EPA)

Evropska komisija je predložila direktivu čiji je cilj povećati minimalne plate i učiniti ih primjerenim troškovima života, jer su u većini članica Evropske unije nedovoljne za pristojan život.

“Danas predlažemo okvir za minimalne plate, uz puno poštovanje nacionalnih tradicija i slobode socijalnih partnera. Poboljšanje radnih i životnih uvjeta neće zaštiti samo radnike, nego i poslodavce koji isplaćuju pristojne plate, te će stvoriti temelje za pravedan, uključiv i održiv oporavak”, izjavila je predsjednica EK-a Ursula von der Leyen, prenosi Hina.

Minimalne plate postoje u svim zemljama članicama.

Važna uključenost socijalnih partnera

U 21 članici, među njima i Hrvatskoj, one se propisuju zakonom, a u šest zemalja (Austrija, Kipar, Danska, Finska, Italija i Švedska) minimalne plate se dogovaraju u kolektivnim pregovorima.

U većini zemalja članica minimalne plate nisu adekvatne i EK ovim prijedlogom želi osigurati veću adekvatnost tih plata.

Cilj direktive nije usklađivanje nivoa minimalnih plata unutar EU-a, niti uspostava jednoobraznog mehanizma za određivanje minimalnih plata u državama članicama, jer Unija u tim pitanjima nema nadležnost.

Cilj je uspostaviti minimalne uvjete za određivanje adekvatne minimalne plate s jasnim i stabilnim kriterijima, koji će biti redovito i pravodobno dopunjavani te osigurati uključenost socijalnih partnera.

Komisija se umjesto preporuka, koje su neobavezujuće, odlučila za direktivu, zakonodavni akt EU-a, koji definira cilj koji se želi postići, a zemlje članice su autonomne u izboru načina na koji će taj cilj ispunjavati.

Jednom kada se konačni tekst direktive ispregovora između Evropskog vijeća i Evropskog parlamenta, države članice imat će dvije godine transponirati ga u svoja zakonodavstva.

Preporučuje se kolektivno pregovaranje

Zemlje koje minimalne plate dogovaraju kroz kolektivne pregovore u pravilu imaju manje radnika s minimalnim platama i koje su uglavnom veće nego u zemljama u kojima se to zakonski propisuje. pa EK stoga preporučuje kolektivno pregovaranje.

Zemlje koje minimalne plate propisuju zakonom trebaju uspostaviti jasne, transparentne i stabilne kriterije za određivanje adekvatnosti minimalnih plata.

Ti kriteriji trebaju uključivati barem kupovnu moć minimalnih plata i uzimati u obzir poreze i socijalne benefite, opći rast bruto plata, razvoj produktivnosti.

Izvor: Agencije