Porsche povećao udio u Rimac Automobilima na 15,5 posto

Pored proizvodnje sistema za mnoge firme, Rimac Automobili razvija i sopstvene modele (EPA)

Njemački proizvođač automobila Porsche povećao je ulaganja u Rimac Automobile, pa tako njegov udio u ovoj hrvatskoj kompaniji sada iznosi 15,5 posto.

Kompanija Rimac Automobili podsjetila je da je njemački automobilski div u junu prošle godine kupio 10 posto udjela u toj kompaniji te da povećanje udjela jača partnerstvo za obostanu korist.

“S obzirom na to da Porsche povećava raspon svojih elektrificiranih modela, partnerstvo će koristiti stručnost Rimca u elektrifikaciji vozila, uključujući pogonske sklopove, baterije, motore i invertere”, kažu iz Rimac Automobila, prenosi Hina.

Osnivač i izvršni direktor Rimac Automobila Mate Rimac tvrdi da je jedna od najvažnijih prekretnica u historiji kompanije osvajanje Porschea kao partnera.

‘Tek smo na početku partnerstva’

“Činjenica da Porsche sada povećava svoj ulog najbolja je potvrda naše suradnje i osnova za još bliži odnos. Tek smo na početku našeg partnerstva, a naša visoka očekivanja već su ispunjena. Imamo mnogo ideja koje želimo zajedno ostvariti u budućnosti. Ključno je stvoriti situaciju ‘win-win’ za oba partnera i dodavati vrijednost našim krajnjim kupcima razvijanjem uzbudljivih elektrificiranih modela”, izjavio je Mate Rimac.

Rimac Automobili osnovani su 2009. godine, a kompanija danas razvija i proizvodi ključne sisteme za elektrifikaciju vozila za mnoge svjetske automobilske firme.

Istovremeno razvija i vlastite električne supermodele, od kojih je posljednji C_Two.

Izvor: Agencije