Deutsche Telekom ukida 5.600 radnih mjesta

T-Systems će drastično smanjiti broj ispostava u Njemačkoj (EPA)

Gubitaški ogranak Deutsche Telekoma za IT usluge, kompanija T-Systems, saopćila je da je postigla dogovor sa sindikatima o ukidanju 5.600 radnih mjesta u Njemačkoj, kao dio strategije generalnog direktora Adela Al-Saleha za povratak kompanije na staze profitabilnosti.

Dogovor, koji je postignut nakon višesedmičnih pregovora, označava proboj za Al-Saleha, Amerikanca koji je na čelo T-Systemsa došao početkom 2018. godine, kako bi napravio zaokret u toj firmi koja dugo već važi za “problematično dijete” u sistemu najveće evropske telekom grupe, prenosi Reuters.

Broj gašenja radnih mjesta manji je od 6.000, koliko je prvobitno predviđao Al-Saleh da će otpustiti od ukupno 17.000 zaposlenih kompanije T-Systems u Nemačkoj.

Drastično manji broj ispostava

Prema postignutom sporazumu, 3.765 mjesta će biti ukinuto do kraja 2020. godine, a u slučaju da kompanija i dalje ima problema u poslovanju, još 1.200 radnih mjesta će biti ugašeno 2021. godine. 

T-Systems će drastično smanjiti broj ispostava u Njemačkoj – na 25, sa sadašnjih 230.

U planu je, također, smanjenje broja zaposlenih u inostranstvu i ubuduće će zapošljavati radnike samo u Mađarskoj, Slovačkoj i Indiji.

Planira da na kraju broj zaposlenih u Indiji poveća sa sadašnjih 400 na čak 3.000.

T-Systems trenutno na globalnom nivou zapošljava ukupno 37.500 ljudi.

Izvor: Agencije