Pepsi kupuje SodaStream za 3,2 milijarde dolara

Sporazum osigurava Pepsiju novi kanal dolaska do kupaca kroz njihove domove, a ne preko prodavnica (EPA)

Američki gigant u proizvodnji napitaka i grickalica, PepsiCo, postigao je dogovor da za 3,2 milijarde dolara kupi izraelsku kompaniju SodaStream, koja proizvodi kuhinjske uređaje za gaziranje pića.

Kako prenosi televizija CNBC, američka kompanija se saglasila da po akciji SodaStreama plati 144 dolara u gotovini, što je premija od 32 posto u odnosu na 30-dnevnu ponderiranu prosječnu cijenu koju je izraelska firma zabilježila na berzi.

Očekuje se da će ovaj sporazum biti finaliziran do januara 2019. godine, do kada treba da ga odobre regulatori i akcionari SodaStreama, prenosi Tanjug.

Nezavisna firma

SodaStream će poslovati kao nezavisna firma u sastavu Pepsija, a njen aktuelni rukovodeći tim će ostati netaknut, nakon što su dvije strane zaključile da je to neophodno kako bi izraelska kompanija sačuvala svoju preduzetničku kulturu.

Ovaj sporazum osigurava Pepsiju novi kanal dolaska do kupaca kroz njihove domove, a ne preko prodavnica, i predstavlja korak naprijed u realizaciji napora kompanije da svoj portfolio obogati zdravijim proizvodima i da se pojačano reklamira kao ekološki prijateljska firma.

Izvor: Agencije