Deutsche Bank pogođena novim izvještajem o pranju novca

Banka je također pod istragom u odvojenom njemačkom slučaju povezanom s tzv. Panamskim dokumentima (EPA)

Deutsche Bank brani se protiv novih optužbi o pranju novca, nakon što je list Financial Times objavio da je ta banka obavila transakcije u vrijednosti od 31 milijardu eura više nego što se prije mislilo za upitne fondove Danske Bank.

Glasnogovornik Deutsche Bank odbio je komentirati članak objavljen u tom listu.

On je, međutim, kazao da nije odgovornost banke provjeravati korisnike te da su poslovne veze s Danske Bank prekinute 2015. godine.

Transakcije do 150 milijardi dolara

Ta se svota pribraja sumi od 150 milijardi dolara koje je Deutsche Bank oprala za estonsku podružnicu Danske Bank u razdoblju 2007-15, što znači četiri petine protoka novca klijenata Danske Bank u Rusiji i bivšem Sovjetskom savezu, objavio je Finacial Timesm citirajući osobe upoznate s problemom.

“Proteklih godina stalno smo jačali napore protiv pranja novca i utaje poreza”, izjavio je glavni finansijski direktor Deutsche Bank James von Moltke.

Banka je, također, pod istragom u odvojenom njemačkom slučaju povezanom s takozvanim Panamskim papirima.

Njemački istražitelji prošle sedmice su dva dana pretraživali frankfurtske urede Deutsche Bank, u sklopu istrage o tome jesu li djelatnici Deutsche Bank određenim klijentima pomagali pri otvaranju bankovnih računa u poreznim oazama.

Zviždač koji je otkrio navodno pranje novca u koje je uključena Danske Bank rekao je prošli mjesec da je jedna velika evropska banka pomogla u obradi sumnjivih transakcija do 150 milijardi dolara.

Dionice pale četiri posto

Izvor direktno upoznat s problematikom tvrdi da se to odnosi na Deutsche Bank, navodi Reuters.

Deutsche Bank rekla je samo da je obradila uplate za Danske Bank, ali da su prekinuli s njom veze nakon što su identificirane sumnjive transakcije.

Dionice njemačke banke pale su za četiri posto u četvrtak, što je najnoviji udarac pokušaju izvršnog direktora Christiana Sewinga da stabilizira banku nakon tri godine gubitaka pod prijašnjom upravom.

Izvor: Agencije