G20 podržao reformu Svjetske trgovinske organizacije

Zemlje članice G20 usvojile su, na završetku summita u Buenos Airesu, zajedničku izjavu u kojoj nisu spomenule trgovinske napetosti u svijetu, ali su podržale reformu Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Čelnici najvećih svjetskih gospodarstava su “svjesni sadašnjih problema u trgovini”, ali se suzdržavaju od svake osude protekcionizma u tom dokumentu o kojemu se pregovaralo do posljednje sekunde i koji je objavila Argentina, zemlja domaćin, prenosi AFP.

“Sjedinjene Američka Države, najotvorenija ekonomija svijeta, ne pristaju da ih se zatvara u okvire”, rekao je domaćin summita, predsjednik Mauricio Macri, odgovarajući na tiskovnoj konferenciji na pitanje zašto je u završnom tekstu izostala riječ “protekcionizam”.

Čelnici usto ističu da multilateralni trgovinski sustav “ne postiže svoje ciljeve” i “podupiru nužnu reformu Svjetske trgovinske organizacije” u prilikama kada se SAD sve više sukobljava s trgovinskim partnerima.

U vezi s klimom, SAD se izdvojio kao i lani na summitu u Hamburgu.

Pariški sporazum o klimi – nepovratan

Članice G20, “potpisnice Pariškog sporazuma”, ističu u izjavi da je potonji “nepovratan” i “obvezuju se da će ga u cijelosti provesti”, uzimajući ipak u obzir “kapacitete pojedinih zemalja i različite situacije u njima”.

Neke zemlje s gospodarstvima koja se brzo razvijaju ocjenjuju da im je potrebna veća pomoć u energetskoj tranziciji nego razvijenijim zemljama.

SAD je u posebnom članku podsjetio na svoju odluku o povlačenju iz Pariškog sporazuma. Kaže da će se zauzimati za “gospodarski rast te pristup energiji i sigurnosti, koristeći se raspoloživim tehnologijama i energetskim izvorima, štiteći pritom okoliš”.

G20 je međunarodni forum za dijalog utemeljen 1999. koji okuplja 19 država i EU (Argentina, Australija, Brazil, Kanada, Kina, Francuska, Njemačka, Indija, Indonezija, Italija, Japan, Meksiko, Rusija, Saudijska Arabija, Južnoafrička Republika, Južna Koreja, Turska, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD te EU).

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO