Ramljak: Revizija u Agrokoru nosi drastična iznenađenja

Ante Ramljak: Sada počinjemo s prvim izvještajima pojedinačnih kompanija (Arhiva)

Vanredni povjerenik hrvatske Vlade za koncern Agrokor Ante Ramljak izjavio je u utorak kako će vanredna revizija u Agrokoru iznjedriti drastična iznenađenja u smislu ispravaka vrijednosti, prenosi agencija Hina.

Na pitanje novinara RTL-a šta je do sada otkrila revizija i mogu li se očekivati iznenađenja te hoće li ona biti drastična, odgovorio je potvrdno.

“Revizija će biti izdana sredinom devetog mjeseca, konsolidirani izvještaj. Sada počinjemo s prvim izvještajima pojedinačnih kompanija, a tu će biti dosta iznenađenja, i to drastičnih, u smislu jako puno ispravaka vrijednosti”, rekao je Ramljak.

Što se tiče slučaja firme Nexus ulaganja, koja je prošle godine dala Agrokoru kratkoročni kredit od gotovo 40 miliona kuna (5,3 miliona eura), a potom zbog kolapsa koncerna ostala bez mogućnosti brze naplate pri čemu je i HBOR izgubio dio novca, Ramljak je kazao kako je imao informaciju o tome te kako je bilo “pitanje vremena” kad će se to iskomunicirati.

“Znali smo za tu informaciju u samom početku, kada je krenuo postupak. Bilo je pitanje vremena kada će biti iskomunicirano s institucijama s kojima je trebalo. Ono što je važno je to što je u trenutku kada je otvoren postupak Agrokorov dug prema Nexusu tretiran u skladu sa svim ostalim dugovima”, rekao je on.

Todorić da ne dijeli savjete

Na pitanje ima li još sličnih slučajeva da je država kreditirala Agrokor, podsjetio je na HBOR-ov kredit iz decembra prošle godine.

Kazao je i kako je danas optimističniji nego kada je u aprilu počeo angažman u Agrokoru.

Upitan ko će biti vlasnik Agrokora, odgovorio je kako je formalni vlasnik još uvijek Ivica Todorić, ali da ne treba zaboraviti instrumente finansiranja, gdje su založene dionice investitorima.

Kad se bude radila nagodba i kad se dio zaduženja bude vraćao kreditorima, on će se vraćati kao oblik vlasništva, dodao je.

U pogledu posljednjih istupa Todorića, u kojima je on preporučio zadržavanje Agrokora u obliku u kakvom ga je on ostavio, ocijenio je kako je smisao tih istupa opravdanje onoga što se dogodilo i kako je Todorić “zadnja osoba koja bi trebala dijeliti savjete”.

Izvor: Agencije


Povezane

Stotinu dana od uvođenja vanredne uprave u Agrokor: Šta je do sada urađeno, ima li spasa za tu kompaniju? U kakvoj su situaciji dobavljači i radnici Agrokorovih firmi u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini? Kako glavni kreditori gledaju na rješenje krize i kakva je pozicija slovenskog Mercatora? O dosadašnjim rezultatima u rješavanju krize, restrukturiranju i […]

Published On 20 Jul 2017

Nekako je baš čudno da hrvatske vlasti, koje se kunu u slobodno tržište, protekcionističkim mjerama štite posrnuli Todorićev Konzum.

Published On 16 Jul 2017
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO