Sirijsku ekonomiju rat koštao 226 milijardi dolara

Sirija, Halep
Uništeno je 27 posto stambenih fondova i gotovo polovica medicinskih i obrazovnih ustanova (Reuters)

Šestogodišnji ratni sukobi u Siriji, prema procjenama Svjetske banke, uništili su infrastrukturu te zemlje i prouzrokovali štetu sirijskoj ekonomiji od 226 milijardi dolara.

Od izbijanja sukoba, gubitak bruto domaćeg proizvoda (BDP) Sirije je procijenjen na 226 milijardi dolara, što je četvorostruki iznos sirijskog BDP-a iz 2010. godine, priopćila je Svjetska banka, prenosi Tanjug agenciju AFP.

Sukobi su, također, uništili 27 posto stambenih fondova i gotovo polovicu medicinskih i obrazovnih ustanova u zemlji, prema računici Svjetske banke izrađenoj na temelju provjera satelitskih snimaka pojedinih gradova i područja, kao i na temelju modela intenziteta sukoba.

Rat razara društvo

U prosjeku je svake godine izgubljeno 538.000 radnih mjesta u razdoblju od 2010. do 2015. godine, navodi se u izvještaju.

“Rat u Siriji razara društveno i ekonomsko tkivo zemlje”, izjavio je potpredsjednik Svjetske banke za Bliski istok i Sjevernu Afriku, Hafez Ghanem.

“Broj žrtava je poražavajući, ali rat također uništava institucije i sustave koji su društvima potrebni za funkcioniranje”, naveo je on.

U devastirajućem ratu ubijeno je blizu 320.000 ljudi, a raseljeno je više od polovice populacije od izbijanja sukoba u ožujku 2011. godine.

Izvor: Agencije