Plenković pozvao na dijalog u slučaju ‘Agrokor’

Plenković je ponovio da je Agrokor značajan subjekt hrvatske privrede (Arhiva)

Hrvatski premijer Andrej Plenković u četvrtak je uputio poruku javnosti da se ne dramatizira u vezi s Agrokorom te je pozvao na racionalan i miran dijalog u interesu hrvatske privrede.

“Želim reći da trebamo svi zajedno smiriti loptu, vrlo trezveno pristupiti dijalogu koji vodimo s kompanijom i najvažnijim vjerovnicima, od kojih očekujemo da u vrlo kratkom roku zajednički pristupe planu razrješavanja postojećih poteškoća u poslovanju, na koje su, među ostalim, u svojim izvješćima proteklih tjedana ukazale i međunarodne rejting-agencije”, rekao je on na početku sjednice Vlade u Zagrebu.

Ponovio je da je Agrokor značajan subjekt hrvatske privrede te da će pažljivo pratiti sve aktivnosti koje su vezane uz tu kompaniju.

“Nadamo se da će doći do pozitivnog razrješenja situacije, a ono što je uloga Vlade jest da vodimo računa o ukupnoj stabilnosti i održivosti gospodarskog i financijskog sustava zemlje”, kazao je Plenković.

Dodao je da se sve aktivnosti Vlade vode kroz dijalog i na zakonit način.

Dug veći od šest milijardi eura

Napomenuo je da članovi Vlade u brojnim situacijama razgovaraju s nizom kolega koji su u privredi i nizom partnera.

“To što se ti razgovori ne objavljuju na web stranicama ne znači da brojni takvi susreti nisu održavani proteklih mjeseci, kao i da će ih biti i ubuduće.”

“Moja poruka je: bez dramatiziranja i racionalan i miran dijalog, u cilju i interesu hrvatskog gospodarstva”, zaključio je Plenković.

Država neće spašavati Agrokor Ivice Todorića, kazao je ranije predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov, ali će braniti privredni sistem i štititi interese zemlje.

Prema posljednjim dostupnim podacima, Agrokor je dužan više od šest milijardi eura, od čega više od dvije milijarde prema dobavljačima.

Ovaj koncern u Hrvatskoj i državama regije zapošljava blizu 60.000 osoba.

Izvor: Agencije