Rekordan budžetski suficit Njemačke

Njemačka je u 2015. godini imala suficit od 19,4 milijarde eura ili 0,6 procenata BDP-a (Reuters)

Njemačka je prošle godine uknjižila budžetski suficit od skoro 24 milijarde eura, što je najveći suficit od ujedinjenja zemlje 1990. godine, pokazali su objavljeni zvanični podaci.

Federalna vlada, savezne države i lokalne samouprave ostvarile su ukupan suficit od 23,7 milijardi eura u prošloj godini, prema podacima Federalnog ureda za statistiku Destatis, prenosi agencija France Presse.

“U apsolutnom smislu, ovo je najveći suficit koji je opća država ostvarila od ujedinjenja Njemačke”, navodi se u saopćenju Destatisa.

Mjereno bruto domaćim proizvodom, suficit je iznosio 0,8 posto ukupnog BDP-a, saopćili su statističari.

Rast ekonomije

Njemačka je u 2015. godini imala suficit od 19,4 milijarde eura, ili 0,6 procenata BDP-a, prenosi Tanjug.

Kada je riječ o suficitu federalne vlade, on je iznosio 7,7 milijardi eura u 2016. godini, što je manje od suficita od 10 milijardi eura iz 2015. godine, jer je zemlja suočena s velikim troškovima zbog rekordnog priliva migranata i izbjeglica.

U odvojenom saopćenju, Destatis je potvrdio preliminarnu procjenu po kojoj je njemačka ekonomija porasla za 0,4 posto u četvrtom kvartalu prošle godine, a u čitavoj 2016. godini za 1,9 posto.

Prema propisima eurozone, zemljama članicama nije dozvoljeno da imaju deficit koji premašuje 3,0 posto BDP-a i obavezne su ga dovesti u ravnotežu ili u suficit na srednji rok.

Izvor: Agencije