Apple otvara novo sjedište, seli 12.000 zaposlenika

Solarni krov od 17 megavati bit će jedan od najvećih na svijetu (Reuters)

Kompanija Apple namjerava u aprilu da otvori svoje novo sjedište vrijedno pet milijardi dolara, iako radovi još nisu završeni.

Apple će u aprilu započeti preseljavanje svojih 12.000 zaposlenika iz sjedišta u Cupertinu u Kaliforniji, a taj proces će trajati šest mjeseci.

Tokom tog perioda izgradnja i uređivanje okoline bit će nastavljeni.

Novi Appleov kampus se zvanično zove Apple Park i prostire se na površini od 708.200 kvadratnih metara.

Preminuli direktor Applea Steve Jobs uporedio je novo sjedište sa svemirskim brodom kada je predložio njegovu izgradnju Vijeću Cupertina 2011. godine. 

Park, šetalište, teretana

Njegov interes za dizajn je uticao na izgled zgrade. Jobs je preminuo u oktobru 2011. godine, a u njegovu čast je izgrađen amfiteatar sa 1.000 sjedišta, nazvan Steve Jobs Teatar.

Smješten je na vrhu brda, odnosno na jednoj od najviših tački kampusa.

Solarni krov od 17 megavati bit će jedan od najvećih na svijetu, a sama zgrada najveća na svijetu s prirodnom ventilacijom. Zbog dizajna neće biti potrebno grijanje niti hlađenje tokom devet mjeseci u godini.

Apple Park će posjedovati 9.000 stabala i šetalište duže od tri kilometra, a zaposleni će moći da vježbaju u teretani.

Uprkos tome što Apple strogo vodi računa o privatnosti, određeni dijelovi kampusa, kafići i centar za posjetioce sa Apple prodavnicom će biti dostupni javnosti.

Izvor: Agencije


Povezane

Prošlo je desetljeće otkako je Steve Jobs predstavio uređaj koji će postati najutjecajniji na tržištu mobilnih telefona.

Published On 09 Jan 2017

Američka kompanija Apple predstavila je niz novih uređaja pomoću kojih želi ojačati poziciju na globalnom tržištu tehnologije. Međutim, analitičari imaju podijeljena mišljenja o tome koliko su Appleove inovacije jake da se suprotstave sve jačoj konkurenciji iz Azije.

Published On 10 Sep 2015
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO