Gubitak Yahooa 440 miliona dolara

U izvješću Marissa Mayer ne daje podatke o eventualnim ponudama za prodaju osnovne djelatnosti tvrtke (AP)

Internetska kompanija Yahoo poslovala je u proteklom tromjesečju s gubitkom od oko 440 milijuna dolara, dok su prihodi tvrtke pali, piše u posljednjem financijskom izvješću te kompanije prije prodaje njezine osnovne djelatnosti.

“Naša je uprava postigla izvrstan napredak u strateškim alternativama”, rekla je izvršna direktorica kompanije Marissa Mayer u izvješću koje ne sadrži informacije o eventualnim ponudama za kupnju osnovne djelatnosti posrnulog internetskog diva.

Kompanija je izvjestila da su prihodi blago porasli na 1,3 milijarde dolara, u odnosu na 1,24 milijarde godinu ranije.

Rezultati, rekla je Mayer, reflektiraju “najnižu strukturu troškova i broja zaposlenika u posljednjih deset godina”, prenosi AFP.

Pad prihoda

“Nastavljamo postizati solidan napredak u odnosu na naš plan za 2016. godinu. Kroz dicipliniranje upravljanja troškovima i fokusiranjem na učinkovitosti, u drugom tromjesječju ostvarujemo rezultate koji zadovoljavaju smjernice uprave, a u nekim ih područjima i premašuju”, kaže Mayer.

No, poboljšanje prihoda o kojem je riječ rezultat je promjena u načinu računanja troška ostvarenog prometa – nakon odbitka naknada isplaćenih partnerskim internetskim stranicama za promet, prihod je s 1,04 milijarde dolara u drugom tromjesečju prošle godine pao na 841,2 milijuna dolara.

Budućnost Yahooa je daleko od jasne u trenucima intenzivnih spekulacija o njihovim naporima da prodaju svoju osnovnu djelatnost, vezanu uz pretraživanje i oglašavanje.

Cijena dionice Yahooa porasla je u ponedjeljak za 0,6 posto, na 37,95 dolara, čime je tržišna vrijednost kompanije dosegnula 35,8 milijardi dolara.

Veliki dio tog iznosa odnosi se na vrijednost udjela Yahooa u kineskom internetskom divu Alibaba.

Prodaja za relativno mali iznos

Budućnost Yahooa upitna je već godinama, a Mayer nije učinila mnogo kako bi vratila tvrtku na put dobiti.

Plan da izdvoji udio u Alibabi u posebnu kompaniju propao je prošle godine, kada je odlučeno da će Yahoo prodati poslovanja vezana za osnovne djelatnosti.

Analitičar Collin Gillis u prošlotjednoj je analizi ocijenio da će osnovne djelatnosti Yahooa biti prodane za relativno mali novac.

“Očekujemo da bi svaka ponuda u rasponu od pet do pet i nešto više milijardi dolara trebala biti prihvaćena od uprave Yahooa kako bi se proces zatvorio”, rekao je Gillis.

“Očekujemo da mogu stići ponude od šest milijardi eura ili nešto više. U našim očima Yahoo je završio”, kaže analitičar.

Izvor: Agencije