‘Zeleni kriminal’ košta ekonomiju 258 milijardi dolara

U proteklih deset godina samo u Tanzaniji svake godine bude ubijeno blizu 3.000 slonova (Reuters)

Interpol i Program Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP) upozoravaju da je ekološki ili “zeleni kriminal” koštao svjetsku ekonomiju 258 milijardi dolara.

Gotovo polovina tih kriminalnih djela može se pripisati ilegalnoj sječi šuma, a oko četiri milijarde dolara štete načinjeno je protuzakonitim uklanjanjem električnog otpada.

Broj ekoloških zločina raste zabrinjavajućom brzinom, upozorava šef Interpola Jurgen Stock i ističe da “složenost kriminalnih namjera” zahtijeva sveobuhvatan odgovor, prenosi Srna.

Pobunjeničke organizacije i teroristi iz Afrike financiraju se ilegalnom trgovinom slonovim kostima – u proteklih deset godina samo u Tanzaniji svake godine ubiju blizu 3.000 slonova.

Pranje novca i ilegalno ribarenje

Eksploatacija zlata koristi se za “pranje novca” u Kolumbiji, a u ekološki kriminal ubraja se i ilegalno ribarenje kao i ilegalna trgovina sirovinama.

Ekološki kriminal nalazi se na četvrtom mjestu kriminalnih djelovanja, odmah iza trgovine drogama, falsifikatima i trgovine ljudima.

UN i UNEP u izvještaju upozoravaju da slaba državna pravosuđa i nedovoljno plaćene sigurnosne snage pogođenih zemalja omogućavaju kriminalne mreže koje djeluju po cijelom svijetu.

Izvor: Agencije