Njemačka: Milijardu eura za električna vozila

Zvanični Berlin želi do 2020. godine da na njemačkim cestama bude milion vozila na električni pogon (Reuters)

Njemačka administracija je u srijedu objavila planove o investiranju približno milijardu eura u promociju električnih automobila, prenose agencije.

Vlada te ekonomske velesile je za subvencioniranje kupovine električnih vozila izdvojila 600 miliona eura i još 400 miliona eura za javne nabavke i stanice za punjenje baterija.

Zvanični Berlin želi do 2020. godine da na njemačkim cestama bude milion vozila na električni pogon, a danas ih ima tek 50.000.

“Od navedene cifre, 300 miliona eura bit će iskorišteno za izmjene infrastrukture od 2017. do 2020. godine”, kazao je njemački ministar finansija Wolfgang Schaeuble prilikom objave planova na konferenciji za novinare, na kojoj su bili i drugi savezni ministri.

Bez podsticaja za luksuz

Prema novim planovima, kupci električnih automobila će dobiti po 4.000 eura podsticaja, a taj novac će jednako davati Vlada i automobilska industrija.

Kupci hibridnih automobila, čije se baterije mogu puniti, dobit će podsticaj od 3.000 eura, dok luksuzni automobili čija neto cijena bude viša od 60.000 eura neće imati koristi od te sheme, dodao je Schaeuble.

Njemački ministar finansija je naveo kako će shema stupiti na snagu u maju te da Vlada razmatra dodatne korake, kao što su porezne olakšice, kako bi električni automobili bili još primamljiviji.

Izvor: Agencije