Lufthansa zbog štrajka otkazala 900 letova

Štrajk u Lufthansi. Nakon propalih pregovora uprave i sindikata pilota ta aviokompanija primorana je otkazati blizu 900 letova, što je poremetilo planove gotovo 100.000 putnika. Dvodnevni štrajk pilota počeo je u ponoć. Sindikat zahtijeva povećanje plata od 3,7 posto za svih 5.400 pilota, dok uprava nudi 2,5 posto, kaže Joerg Handwerg, sekretar sindikata pilota.

“Borimo se s Lufthansom za plate pilota. Nismo dobili povišicu više od pet godina i zahtijevali smo od uprave da nam dostavi ponudu. Do sada smo dobili samo prevarantske ponude. Za svaki dodatak na platu zahtijevali su da se odreknemo nekih drugih beneficija iz radnog ugovora. Nismo zadovoljni i zahtijevamo da nam dostave prijedlog o kojem bismo mogli pregovarati. Zato smo u štrajku”, dodaje.

Baš poput partije ping-ponga, odgovornost za štrajk prebacuje se između uprave i sindikata. Glasnogovornik Lufthanse Martin Leutke kritikuje poteze sindikata.

“Od 3.000 letova, koliko ih je planirano za danas, gotovo 880 je otkazano. Blizu 100.000 putnika pogođeno je ovim štrajkom. Veoma nam je žao zbog toga, ali morate shvatiti da je sindikat pilota više zainteresovan za stvaranje konflikta nego za njegovo rješavanje”, kaže.

“Ne uživamo u štrajku. Žao nam je zbog putnika i ne razumijemo zašto Lufthansa nije u stanju napraviti poštenu ponudu i zašto stvara probleme putnicima. Spremni smo u svakom trenutku vratiti se za pregovarački sto. Štrajk možemo prekinuti svake sekunde, ali uprava mora napraviti korak naprijed”, dodaje Leutke.

Putnici najviše ispaštaju

Ovo je 14. štrajk pilota Lufthanse u posljednje četiri godine, tokom kojih se koplja najčešće lome preko leđa putnika. Putnik Rainer Siedle kaže da su mu štrajkovi dosadili.

“Poprilično su nam dosadili. Mogli su postići bilo kakvu vrstu dogovora. Naravno, piloti trebaju dobiti povišicu, to mi je jasno, ali putnici su ti koji plaćaju cijenu”, dodaje.

Slično misli i putnica Alexandra Trinkmayer.

“Mislim da su štrajkovi u Lufthansi prečesti. Smetaju svima. Za mene, lično, ovo nije katastrofa. Jedan štrajk u dva mjeseca je prihvatljiv, ali ne bi bilo prihvatljivo da štrajkuju češće”, dodaje.

Iz Lufthanse su objavili da se štrajk ne odnosi na letove drugih kompanija u njenom vlasništvu, poput Swiss, Austrian i Brussels Airlinesa. Istovremeno, mogu se očekivati dodatna otkazivanja na kontinentalnim i prekookeanskim letovima. Štrajk se službeno završava u četvrtak, sat prije ponoći.

Izvor: Al Jazeera