Vučić: Da sam Nijemac, investirao bih u Srbiju

Vučić će razgovarati i s predstavnicima najvećih indijskih kompanija (AP)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić pozvao je u Hamburgu njemačke investitore da ulažu u Srbiju te im poručio: “Da sam Nemac, došao bih da investiram u Srbiju.”

Izlaganjem u Ubersee-Clubu, jednom od najprestižnijih poslovnih klubova u Europi, na temu “Stabilnost u teškim vremenima”, završio je jednodnevni posjet Hamburgu.

Govorio je o ekonomskim reformama koje Vlada Srbije provodi u posljednje dvije godine, aranžmanu s MMF-om, odnosima u regiji i europskom putu Srbije.

“Ponosni smo na rezultate postignute tokom poslednje dve godine, ali smo veoma pažljivi i moramo da vodimo računa o našim javnim finansijama još godinu-dve. Ovo je posle 17 godina prva godina da imamo suficit u budžetu”, naglasio je Vučić.

Na novinarsko pitanje ima li recept za fiskalnu konsolidaciju koji bi podijelio s europskim političarima, odgovorio je kako će u Srbiji “imati veće penzije kad ih zarade”.

Govorilo se i o “Beogradu na vodi”, za koji Vučić smatra da je najveći investicijski projekt koji je Srbija ikad imala.

“Punih 70 godina se u Beogradu pričalo o projektu grada na vodi, ali niko nije ništa do sada uradio”, podsjetio je Vučić.

‘Merkel je Srbe spasila više puta’

Tema koja je, također, zanimala prisutne na Vučićevom izlaganju bila je i uloga Rusije u Srbiji, pri čemu je Vučić rekao kako je “stav Beograda jasan: strateški cilj je EU”.

Za njemačku kancelarku Angelu Merkel je rekao kako je “Srbe spasila više puta i to joj neće zaboraviti”.

“Lojalni smo partneri i na evropskom putu smo zato što mislimo da je to tip društva kojem želimo da pripadamo”, naveo je Vučić.

Za odnose s Hrvatskom, nakon formiranja Vlade na čelu s Andrejem Plenkovićem, izrazio je nadu da će biti bolji.

“Mislim i da se Plenković nada istom. Mogu da obećam da ćemo učiniti sve da unapredimo te odnose, mada atmosfera nije jednostavna”, ukazao je Vučić.

Ubersee-Club važi za najutjecajniji klub gospodarske elite u Njemačkoj i često ga nazivaju “najzatvorenijim klubom njemačkih milijardera”.

Od osnivanja 1922. godine članovi stavljaju svima do znanja da je klub mjesto susreta gospodarstva, politike i znanosti sa ciljem internacionalnog povezivanja. Od početka rada promoviraju maksimu “Nobis bene, nemini male!” (Nama dobro, nikome loše).

Izvor: Agencije