Nizak nivo privatnih investicija u Palestini

Uprkos međunarodnim obavezama, Izrael guši ekonomiju u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali. Prema izvještaju Svjetske banke, nivo privatnih ulaganja u palestinske teritorije spada među najniže u svijetu.

Ahmad Musleh ima ambiciozne planove za proširenje proizvodnih kapaciteta svoje mljekare na Zapadnoj obali. Izraelska okupaciona vlast uvela je birokratske prepreke, zbog kojih je širenje njegovog poslovanja nemoguće.

“Troškovi proizvodnje smanjili bi se za više od 10 posto. Ovako, troškovi će samo rasti. Pored toga, bio bih konkurentan na tržištu, robu bih mogao prodavati i na izraelskom tržištu”, rekao je on.

Prema procjenama Svjetske banke, usljed izraelske okupacije Zapadne obale, palestinski bruto domaći proizvod i stopa zaposlenosti manji su za 35 posto. Postoji sporazum o slobodnoj razmjeni roba između Izraela i Palestine. No, palestinske kompanije kažu da Izraelci ignoriraju duh Pariškog protokola.

Prekomjerna birokratija

“Izrael je velika ekonomska sila. Izvoz u Palestinu iznosi im milijardu dolara, a Palestincima stavljaju ograničenja kako bi zakočili prirodni rast njihovih kompanija, jer vjeruju da bi Palestinci osnažili kroz jačanje ekonomije”, navodi Nasr Abdul Karim, ekonomski konsultant.

Dugačko čekanje na kontrolnim punktovima i lukama, visoki nameti, prekomjerna birokratija… Sve su to taktike kojima se Izrael koristi kako bi ometao rast privrede na Zapadnoj obali. Izraelci tvrde da Palestinci jednostavno odbijaju održati standard svojih proizvoda koji se odnosi na sve proizvođače iz uvoza.

“Za prodaju proizvoda na teritoriji Izraela Palestinska uprava mora podnijeti mjesečni veterinarski izvještaj o zdravlju stoke. To uključuje i okupirani Istočni Jerusalem, čime to postaje nemoguća misija. Zahvaljujući tome, Pinarovi proizvodi uskoro neće moći prijeći izraelske kontrolne punktove”, javlja reporter Al Jazeere Bernard Smith.

Izvor: Al Jazeera